Valokuvani luvaton käyttö Youtubessa

 

Tekijänoikeuksia rikotaan kaiken aikaa ja monella rintamalla. Monet eivät varmaan edes ymmärrä rikkovansa tekijänoikeuksia ja vähintään yhtä useat eivät välitä tekijänoikeuksista laisinkaan.

 

Itse olen laittanut tuhansia ottamiani valokuvia Internetiin ja olen tietoinen tekooni liittyvistä riskeistä. Osa kuvista saattaa loukata jonkun tekijänoikeuksia, mutta pyrin kyllä aina muiden oikeuksia kunnioittamaan. Lisäksi tiedostan sen miten helppoa Internetissä olevien valokuvien väärinkäyttö on.

 

Olenkin vuosien varrella muutaman kerran törmännyt kuvieni väärinkäyttöön. Näissäkin tapauksissa tekijä olisi saanut ottamani kuvan käyttöönsä joko pientä korvausta vastaan tai ihan ilmaiseksikin, jos vain olisi sitä asiallisesti minulta ensin kysynyt.

 

Sininen hetki Youtuben kuvaesityksessä

Kesällä 2012 tuttavani lähetti minulle sähköpostia ja kertoi nähneensä ottamani valokuvan Pariisin Kevät yhtyeen Kesäyö kappaleeseen tehtyyn kuvaesityksessä.

 

Tekijänoikeudet. Youtuben Kesäyö kuvaesityksen luvaton valokuvan käyttö.

 

Liekö lupaa kysytty muidenkaan kuvien ottajilta? Entä muusikin tekijöiltä? Tämä tekijänoikeusloukkaus on sikäli lievä, ettei tekijä mitä ilmeisemmin ole juurikaan hyötynyt kuvani käytöstä. Tuskin ainakaan rahallisesti. Suurin kärsijä kyseisessä tapauksessa on varmasti Pariisin kevät yhtye.

 

Rikkomuksen suuruudesta tai sen merkityksestä huolimatta on hyvin ikävää, ettei toisten tekemiä asioita monetkaan jaksa enää kunnioittaa pätkän vertaa. Pitäisi muistaa, jos jokin asia ei ole itsensä tekemä niin se on jonkun muun tekemä. Silloin on mahdollista, että tekeleeseen saattaa jollakin olla tekijänoikeudet ja niitä tulisi aina kunnioittaa asian mukaisesti.