Linux käyttöjärjestelmä Windows XP:n tilalle

 

Microsoft on kertonut lopettavansa tukensa XP käyttöjärjestelmään 8.4.2014. Yksi vaihtoehto on vaihtaa Linux käyttöjärjestelmä Windows XP:n tilalle. Asia on ollut tiedossa jo vuosia, mutta silti moni taho ei tehnyt asialle mitään.

 

Onkin hyvin todennäköistä, että useat tahot käyttävät Windows XP käyttöjärjestelmää vielä pitkään tuesta huolimatta. Loppuva tuki on kuitenkin suuri tietoturvariski. Windows XP käyttöjärjestelmässäkin, kun on paljon haavoittuvuuksia joita ei enää jatkossa edes yritetä tilkitä. Näin ollen rikollisille tulee entistäkin helpompaa käyttää hyväkseen Windowsin käyttöjärjestelmän tietoturva aukkoja.

 

Microsoft suosittelee Windows 8 käyttöjärjestelmää

Microsoft suosittaa käyttäjiä päivittämään XP käyttöjärjestelmän Windows 8 käyttöjärjestelmään. Suuri ongelma vain on se, että vaikka käyttäjien koneisiin olisikin mahdollista asentaa Windows 8:n ei sitä haluta käyttää. Kyseinen käyttöjärjestelmä, kun ei ole noussut kansan suosioon (ja syystä).

 

Siksi onkin yleisesti kerrottu eri medioissa, että yksi hyvä vaihtoehto on siirtyä ilmaiseen Linux käyttöjärjestelmään. Suositelluimpia vaihtoehtoja ovat olleet Ubuntu ja Linux Mint, joita itsekin suosittelen.

 

Ystävän koneeseen Linux Mint

XP:n tuen viime hetkillä itsekin sain tehtäväksi päivittää ystäväni 2004 hankkiman kannettavan XP käyttöjärjestelmän Linuxiin. Ensiksi yritin asentaa Ubuntun, mutta sen kanssa oli ongelmia Kernelin kanssa. Sitten koitin asentaan Linux Mintin ja se sitten jo onnistuikin mainiosti.

 

Näin vanha kone sain uuden elämän ja samalla sen myös nopeutui huomattavasi. Libre Office, Gimp ja kaikenlainen Internetin käyttö oli erittäin sulavaa. Yllätyin täysin miten nopea koneesta tulikaan. Mikä tärkeintä kone ei päätynyt kaatopaikalle ja kaverini ei tarvinnut mennä ostamaan uutta konetta vanhan tilalle.

 

Siirtyminen Linuxiin ei ongelmatonta

Vaikkakin lähes koneeseen kuin koneeseen löytyy aina toimiva Linuxin jakeluversio, ei siirtyminen Windows maailmasta Linux maailmaan ole ongelmatonta. Aikaisemmin suurin ongelma pelaamisen suhteen. Enää tuo ei ole niin ongelmallista, kun Valve on kehittänyt oman Linux version pelaajille.

 

Ongelmia kohtaavat myös erikoisohjelmia käyttävät. Useat näistä ohjelmista eivät toimi Linux ympäristössä. Ne ovat tehty toimimaan Windows / Apple laitteissa.

 

Peruskäyttöön Linux kuitenkin toimii loistavasti. Jos käytät konetta Internetin käyttöön, et huomaa juurikaan muutosta Windows XP käyttöjärjestelmään.

 
Lisää aiheesta Internetissä