Käyttöjärjestelmät

 

Käyttöjärjestelmä on tietokoneen keskeisin ohjelmisto. Käytetyin käyttöjärjestelmä taitaa vielä olla Microsoft Windows, ainakin kotikoneissa ja yrityksissä. Palvelin laitteissa jyrää vastaavasti Linuxin eri jakeluversiot. Sitten Applen tietokonemaailmassa on käytössä Mac OS käyttöjärjestelmä.

 

Omia kokemuksia eri käyttöjärjestelmistä

Itselläni on käyttökokemusta useista eri Linux versioista niin palvelin-, kotikone-, kuin mobiilikäyttöjärjestelmistä. Parin kuukauden kokemusta löytyy Mac OS maailmasta ja vuosien kokemusta eri Microsoft Windows käyttöjärjestelmistä.

 

Aikoinaan koulussa käytin MS-DOSia, sitten tuli graaffiset käyttöjärjestelmät. Ensimmäisenä Windows 3.0 ja sen päivitykset, sitten 95 > 98 > XP > Vista > Windows 7. Tuo polku on tullut, Vistaa lukuun ottamatta, käytyä lävitse. Sen mitä olen muilta Vistasta kuullut niin ihan hyväkin, etten ole tuohon käyttöjärjestelmään päässyt (joutunut) tutustumaan.

 

Windows 8 käyttöjärjestelmäänkin olen onneksi saanut tutustua ja niinpä tiedänkin, etten tule koskaan sitä käyttöjärjärjestelmää hankkimaan mihinkään laitteeseeni.

 

Oma lukunsa ovat sitten erilaisten mobiililaitteiden käyttöjärjestelmät. Niiden kautta tutuiksi ovat tulleet jotkin vanhan Motorolan softat ja sekä lukuisat Nokian Symbian käyttöjärjestelmät. Myös erilaisia Andoroidin käyttöjärjestelmiä on tullut kokeiltua virtuaaliympäristöissä.

 

Datanomiopintojen aikana, kun yksi kouluttajista oli aivan hulluna erilaisiin Androidin käyttöjärjestelmiin. Eräs toinen kouluttajista taas tarjoili kymmeniä eri versioita Linuxin käyttöjärjestelmistä. Tosin Linuxiin nuo Androiditkin perustuvat, mutta eipäs nyt saivarrella tuosta.