Valokuvaus tekniikat - Time Lapse

 

Time Lapse eli intervallikuvaus (ajastettu valokuvaus) on suosittu tapa kuvata jotakin kohdetta pidemmän ajan ja sitten kootaan yksittäisistä valokuvista video. Tekniikkaa on jo vuosia käytetty tehokeinoina mainoksissa ja elokuvissa.

 

Lyhykäisyydessään yleensä Time Lapse kuvauksessa pyritään esittämään lyhyessä ajassa huomattavasti pidemmän aikavälin tapahtumat. Esimerkiksi kuvataan jonkin hedelmän pilaantumista muutama päivä ja esitetään se sitten 30 sekunnissa tai kuvataan kaupunkia aamusta iltaan ja esitetään se sitten yhden minuutin pituisena videona. Hyvin suuniteltuna ja toteutettuna saadaankin tällä tekniikalla tehtyä hienoja kuvaesityksiä.

 

Koostettun videon rytmiä voi muokata sen mukaan miten nopeasti laittaa kuvat vaihtumaan. Yleisin nopeus on 25 kuvaa sekunnissa, mutta kannattaa kokeilla muitakin nopeuksia ja valita sitten parhaiten toimivin nopeus. Kuvia kannattaa ottaa mielummin liikaa kuin liian vähän sillä niitä tarvitaan paljon, esimerkiksi 30 sekunnin video 25 ruutua sekunnissa vaatii 750 otettua kuvaa.

 

Lisäksi kuvia ottaessasi kannattaa miettiä sopivaa suljin aikaa. Usein on parempi, että se on ennemmän liian hidas kuin nopea. Tällöin time lapse videosta tulee sulavamman näköinen, jos kuvat ovat täysin teräviä niin silloin videosta tulee helposti töksähtelevä. Tosin tätäkin sääntö kannattaa ja pitääkin tietoisesti rikkoa.

 

Kuvat kannattaa ottaa jalustalta ja automaattisesti ajastettuna, jos vain kamerastasi tuollainen toiminto löytyy. Kamerat joissa ei ajastettua valokuvaus toimintoa ole tulee laukaista joko lanka- tai kaukolaukaisimella, jota kuvat tulee otetuksi täsmälleen samalla rajauksella. Lisäksi kannattaa ottaa kamerasta ja objektiivista pois päältä kuvanvakaustoiminto, kun jalustalta kuvataan.

 

Lisäksi kannattaa miettiä, että kannattaako kuvat ottaa RAW muodossa vaiko vain JPG muodossa? RAW kuvissa on kaikki tietomukana, mutta ne vievät huomattavasti enemmän tilaa muistikortilta kuin JPG kuvat. Lisäksi kannattanee ottaa vain hiukan isompia kuvia kuin full hd koko on, jos kuvia ei ole tarkoitus käyttää muuhun kuin time lapse videoon.

 

Seuraavaksi taulukko jossa on suuntaan antavaa ohjeistusta erilaisten kohteiden Time Lapse kuvaamiseen.

 

Kuvauskohde Pilvet / Maisemat Auringonlasku Liikkuvat ihmiset Kukat Lehtien putoaminen
 Polttoväli  24 mm  70 mm  35 mm  50 mm  35 mm
 Kuvaus väli  3-20 sek  10 sekuntia  0,5 sek  1 min  1 h (10 kpl / pvä)

 Kuvia kpl

 500  600  900  500  240
 Valotusaika  1 sekunti  1 sekunti  1/10 sek  1/100 sek  1/500 sek
 Kuvaus aika  30min - 3h  1h - 1,5h  5-15 min  8 h

 24 päivää

 

 

 

 

 

 

 

Taulokon tietojen lähde on Digikuva -lehti.

Esimerkki Time-lapse videoita

Seuraava time-lapse / kuvaesitys syntyi kerroskuvaus harjoituksen sivutuotteena. Kuvasin Marjataksi ristittyä kukkahämähäkkiä ja kuvia kehittäessä huomasin silmien liikkuneen. Pitihän tuosta sitten tehdä lyhyt video, jotta teillä kaikilla muillakin on mahdollisuus tämä nähdä.

 

 

Perjantaina 20.3.2015 oli mahdollista nähdä Suomessakin miltei täydellinen auringonpimennys. Omista kuvistani tein timelapse videon, jonka voit katso alla olevasta ruudusta.

 

 

Niin ja välineet joilla kuvat otin olivat Pentax K-5 järjestelmäkamera, Tamron 28-300mm objektiivi ja Hoyan ND 400 suodatin.

 

Lisätietoa muualta Internetistä