Tee se itse - Snoot

 

Pitkän aikaa on pitänyt kokeilla tehdä itse salamalaitteiden lisävälineitä. Kesällä 2012 sain sitten jotain aikaiseksi, nimittäin snootin eli kaiketi rasterin tai hunajakennon. Yhtäkaikki välineen jolla voidaan säätää ulkoisen salaman tekemää valokeilaa.

 

Ohjeessani teen 4 senttimetrin pituisen snootin tai siis snootissa olevien pillien pituus on tuo 4 senttiä. Tein projektin aikana myös 7 sentin ja 10 sentin snootit. Mitä pidemmät snootin pillit ovat niin sitä pienemmän valokeilan saat salamalaitteellasi aikaiseksi.

 

Ensiksi tarvitaan mustia mehupillejä tai muovista aaltopahvia. Tuolla muovisella aaltopahvilla on varmasti oikeakin nimi, mutta asia tulee varmasti tuollakin kuvauksella selväksi. Mustia mehupillejä en itse löytänyt muualta kuin eBaysta, mutta jotkut ovat kertoneet ostaneensa niitä mm. Ikeasta. Omani tilasin tosiaan eBaysta ja 100 kappaletta maksoi toimituksineen alle viisi euroa.

 

tee-se-itse snoot - mustiamehupillejä

 

Mustien mehupillien lisäksi tarvitse paksua kartonkia tai ohutta ja tukevaa pahvia. Itse käytin projektissa pahvia. Otin mitat salamalaitteestani ja leikkaisin sen mukaan pahvista neljä palasta. Kaksi 7cm * 12cm palaa ja kaksi 5cm * 14cm palaa.

 

Tee-se-itse snoot - pahvia

 

Sitten leikkaisin saksilla, viivotinta avuksi käyttäen, kasan mehupilleistä 4 senttimetrin pituisia palasia.

 

tee-se-itse snoot - mustiamehupillejä

 

Sitten kaivoin kaapista esiin kuumaliimapistoolin, kun huomasin ettei muuta liimaa ollut. Mikä tahansa muukin muovia liimaava liima sopii projektiin. Oikeastaan suosittelenkin jotain muuta kuin kuumaliimaa. Sillä, kun on liian helppo polttaa omat sormensa, kuten itsekin tein. Molemmat peukalot saivat palovammoja projektini aikana.

 

Tee-se-itse snoot

 

tee-se-itse snoot

 

Liimauksen aikana huomasin, ettei leikkaamani mehupillin palaset riittäneetkään. Joten piti palata takaisin sisälle leikkaamaan lisää mustia mehupillejä.

 

tee-se-itse snoot - mustiamehupillejä

 

Leikkaisin niitä paljon lisää ja sitten ne riittivät jo vähän liiankin hyvin. Niitä jäi jo ylimääräisiäkin. Laskin tässä vaiheessa pillien määrän ja se oli 54 kappaletta. Joten jos tekee snootin tavallisen kokoiseen käsisalamaan niin tuo 54 on hyvä lähtökohta pillien määrälle. Valmis snootti näyttää seuraavalta.

 

tee-se-itse snoot

 

tee-se-itse snoot

 

Sitten seuraavaksi kaksi valokuvaa, joista ensimmäinen on otettu ilman snoottia ja sitten jälkimmäinen snootin kanssa. Kamera on jalustalla ja salama kiinni kameran salamakengässä. Kameran kuvanvakaaja on kytketty pois päältä ja kamera on laukaistu lankalaukaisimella.

 

tee-se-itse snoot

 

tee-se-itse snoot

 

Sitten kiinnitin ulkoisen salaman kameraan synkronisointi kaapelilla. Tällöin sain salaman irti kamerasta ja siten mahdollisuudet paljon luovempiin valotuksiin.

 

tee-se-itse snoot

 

Seuraavat kuvat ovat esimerkkejä snootin luovasta käytöstä. Sekä keskimmäinen kuva on kuvaus tilanteesta / ympäristöstä. Kyseinen kuva on otettu digipokkarilla ja laadultaan valitettavan huono. Asiansa se kuitenkin hoitaa hienosti.

 

tee-se-itse snoot

 

tee-se-itse snoot

 

tee-se-itse snoot

 

Projekti onnistui hienosti ja sain tehtyä juurikin sellaisen välineen kuin oli tarkoituskin! Viimeisessä kuvassa olevan efektin voi varmasti tehdä kuvaan jälkikäteen esimeriksi Photoshop kuvankäsittelyohjelmassa, mutta jonkin verran aikaa siihen menee hyvältäkin tekijältä. Itseltäni tuskin aikaa löytyisi moiseen käsittelyyn.

 

Valokuvauksen parissa olen muutenkin huomannut sen, että monia asioita joita tehdään Photoshopilla voi itseasiassa tehdä jo kuvattaessa. Kaiken mitä voi tehdä jo kuvattaessa kannattaa kyllä myös tehdä kuvattaessa, vaikka se tekisin kuvaprojektista pitempi kestoisen. Photoshopilla voi tehdä vaikka mitä, jos taitoa ja aikaa löytyy. Omilla taidoilla ja etenkin ajan vähyydellä ei minulla ole kuitenkaan aikaa kuvia alkaa raskaasti käsittelemään. Joten pyrinkin nykyään tekemään kuviin jo kuvaustilanteessa mahdollisesti haluamani efektit. Näin toimiessa aikaa menee mahdollisimman vähän sitten aikaa vievän kuvankäsittelyn parissa.

 

PS. Kuvissa oleva savityö on Taina Kinnarin suunnittelema ja veistämä teos. Suuret kiitokset hänelle työnsä malliksi lainaamisesta :)!