- Sijaintisi: Tervehdys
- Tervehdys
- Valokuvaus
- Valokuvaustarvikkeet
- Tee-se-itse
- Tee-se-itse - Salamatehostin
Tee-se-itse | Salamatehostin
Keväällä 2013 lintukuvaukseen paremmin tutustuessa tuli mieleen, että olisikohan mitään keinoa saada salaman kantamaan parannettua? Tutkin asiaa Internetin ihmeellisestä maailmasta ja löytyihän tuohonkin oma laitteensa: Better Beamer.
Ensiksi vaikutti siltä ettei tuotetta löytyisi Suomesta vaan se pitäisi tilata ulkomailta. Lopulta löytyi muutama suomalainekin verkkokauppa, joiden kautta sen olisi saanut tilatuksi. Kyseisen salamatehostimen hinta oli molemmissa kaupoissa 50 euron luokkaa. Aika kova hinta suurentavasta muovista ja kahdesta muusta muovilevystä sekä tarranauhasta.
Aloinkin etsimään hakukokeilla muiden valokuvaajien mahdollisesti itse tekemiään salamantehostimia ja niitähän löytyi. Heidän kokemustensa ja vinkkien pohjalta päätin yrittää itsekin tehdä oman salamantehostimeni.
Tekemäni salamatehostin on helposti kasattavissa ja koottavissa. Näin ollen se mahtuu helposti isoon kameralaukkaan ja hyvin pienempäänkin laukkuun.
Tarvittavat / käyttämäni materiaalit
- Kovaa pahvia, joka kuitenkin joustaa riittävästi. Sopivanlainen muovikin kelpaisi ja olisi varmasti parempikin vaihtoehto, mutta sellaista ei löytynyt niin päädyin pahviin.
- Suurentava muovilevy (fresnel), jonka mitat ovat: leveys n. 15cm ja korkeus n. 9cm. Omani löysin eBay verkkokaupasta hintaan 10,92 euroa toimituskuluineen. Tilaamani tuote sijaitsi Englannissa ja toimitus kesti muutaman päivän.
- Sitten tarvitaan tarranauhaa n. 1 metrin verran, molempia pintoja (karheaa ja pehmeää). Nämäkin löysin eBay verkkokaupasta. Yhden metrin rulla kumpaakin laatua maksoi 0,74 euroa toimituskuluineen.
- Teippaamiseen sekä ulkonäön siistimiseen tarvitaan kestävää teippiä. Itse käytin kahta eri väristä sähköteippiä.
- Viivoitin ja kynä kaavojen piirtämiseen.
- Sakset kaavojen leikkaamiseen.
Salamatehostimen rakentaminen
Piirtämäni kaavat ovat sen kokoiset, että salamatehostin sopii Metz AF-51 ja Yongnuo YN560-II salamalaitteisiin. Salamatehostin on aluksi liian iso kapeammasta päästä, mutta nopeasti se muovautuu salamaan sopivaksi. Kiinnityksessä käytettävä tarranauha hoitaa tuon väljyys ongelman. Mikään ei tietysti estä jo heti alussa piirtää kaava sellaiseksi, että se on juuri sinun salamalaitteen pään kokoinen.
Ennen ohjeeseen siirtymistä laitan seuraavaksi kuvan, josta näet millaiset osat on tarkoitus saada aikaiseksi.
1. Ensiksi piirretään pahville salamatehosteen kaavat. Kuvasta puuttuu kahden 9,5 senttimetriä korkean ja noin 1 senttimetrin levyisen kappaleen kaavat.
2. Sitten leikataan mustasta sähköteipistä sopivat palaset pienten, 9,5 senttimetrin ja 1 senttimetrin levyisen, kappaleiden paikoilleen teippaamiseen.
3. Sitten leikataan molemmista tarranauhoista noiden pienten pahvinpalasten kokoiset kappaleet.
4. Onnistuneen leikkauksen jälkeen on aika liimata karheampipintainen tarranauha kiinni pahviin.
5. Sitten liimataan suurentavaan levyyn pehmeämmät tarranauhan puoliskot. Seuraavassa kuvassa on tarranauhat molemmilla puolilla suurentavaa levyä, mutta näin ei ole tietenkään pakko tehdä. Tein näin siitä syystä, että testasin millaista jälkeä syntyy niin levyn sileällä kuin karhealla puolella. Testikuvat löytyvät tämän sivun lopusta.
6. Tämän jälkeen kiinnitetään suurentava levy kahteen aiemmin tehtyyn pahviin.
7. Seuraava vaihe on vaikein. Nyt nimittäin tehdään tarranauha jolla salamatehostimen kiinnitys salamalaitteen päähän tapahtuu. Tämä vaihe pitää tehdä kaikessa rauhassa niin kyllä siinä onnistuu :)!
Itse leikkasin 45cm palaset molemmista tarranauhoista (karheasta ja pehmeästä). Syy siihen miksi noin isot palaset leikkasin on se, että salatehosteen kiristäminen riittävän tiukaksi onnistuu helpommin "liian" pitkällä tarranauhalla kuin lyhyellä.
Oman salamatehostimen ympärysmitta oli noin 28 senttimetriä eli ylimäärästä pituutta tarranauhaan tuli yli 15 senttimetriä.
8. Lopuksi voi halutessaan tehdä salamatehostimesta visuaalisesti hienomman näköisen. Itse käytin aikaisemmin käyttämääni mustaa sähköteippiä sekä harmaata sähköteippiä viimeistelyyn.
Testikuvat suurentavan levyn pintojen eroista
Kuten aikaisemmin kerroin on sillä merkitystä lopputulokseen miten päin suurentava levy on kiinnitetty.
Sileämpi ulospäin tuottaa yleisesti ottaen tasaisemman tuloksen kuin rosoinen pinta ulkopuolella. Toisaalta rosoisempi puoli ulompana tuottaa keskelle jonkin verran tasaisemman jäljen. Itse kuitenkin liimasin tarrat molemmin puolille, jotta levyä voi käyttää kummin päin tahansa.
Seuraava kuva on otettu niin, että suurentavan levyn sileäpinta on ulkona päin.
Sitten kuva jossa rosoisempi levyn pinta on ulkona päin.
Testikuvia kentältä
Tulossa lähiaikoina.