Valokuvaustarvikkeet | Salamalaitteet

 

Käyttäessäsi valokuvauksessa jonkinlaista salamaa tulee kuviisi jotain aivan uutta verrattuna siihen, että et käyttäisi salamaa. Muutamana ensimmäisenä valokuvauksenharrastus vuotena en juuri salamaa valokuvatessani käyttänyt. Sitten tuli mahdollisuus hankkia ulkoinen salama ja se mullisti ainakin oman valokuvaukseni! Onhan järjestelmäkameroissa yhdysrakenteinen kiinteäsalama, mutta sen käyttö on ongelmallista pitkänpolttovälin objektiivien kanssa 50mm ja sen alle toimii monesti kameran omakin salama hyvin.

 

Nykyään otan varmaankin enemmän kuvia salaman kanssa kuin ilman. Valokuvat joissa on käytetty salamaa ja etenkin kuvat joissa katsoja ei edes huomaa käytetyn salamaa ovat mielestäni hienoja sekä useimpien mielestä ammattimaisia. Se mikä on ammattimaista on taas sitten jokaisen mielestä vähän eri asia, joten ei mennä siihen tämän enempää.

 

Olen käyttänyt salamalaitteita enemmän ja yrittänyt viedä salamoiden käyttöä kaiken aikaa eteenpäin. Tällä hetkellä käytössäni on kaksi studiosalamaa, kaksi käsisalamaa ja rengassalama. Tuolla setillä pystyy jo valaisemaan suurempiakin tiloja ja asioita. Rengassalama on ollut loistava väline makrokuvauksessa, joka on kaikista rakkain valokuvauksenlajini.

 

Siinä vaiheessa, kun omista hyvä järjestelmäkameran kannattaa viimeistään ostaa ulkoinen salamalaite. Sen sijaan, että haikailisit paremman kameran perään > osta salamalaite. Hyvälläkään kameralla ei oteta hienosti valaistettuja kuvia, ainakaan aina, vaan nekin vaativat kaverikseen salamalaitteen. Hyvällä kameralla ja salamalla saat hienoja ammattimaisia valokuvia!

 

Seuraavasta esimerkistä käy hyvin selväksi mitä hyötyä salamalaitteen käytöstä voi valokuvauksessa olla. Kuvassa on käytetty ulkoistasalamalaitetta.

 

Täytesalaman hyöty valokuvauksessa

Yhdysrakenteinen salama

Yhdysrakenteinen salama eli kamerassa kiinteästi mukana oleva salama. Monessa digipokkarissa se on ainoa vaihtoehto, joihinkin isompiin pokkareihin on olemassa erillisiä salamalaitteita tai sitten niihin saa liitettyä kaapelilla ulkoisen salaman. Järjestelmäkameroissa yleensä tuo yhdysrakenteinen salama löytyy.

 

Se toimii hyvin 50mm ja sitä pienemmillä objektiiveilla. Lisäksi kannattaa kuvata ilman vastavalosuojaa, jotta se ei aiheuta varjoja kuvaan. Pitempi polttovälisten objektiivien kanssa kannattaa sitten harkita vakavasti ulkoisen salamalaitteen hankkimista, sillä kameran kiinteä salama on yleensä aika heikko ja vaikeasti hallittavissa.

 

Ulkoinen salamalaite (Käsisalama / Speedlite)

Ulkoisen salamalaitteen hankinta on askel vakavampaan valokuvaamiseen ja se askel kannattaa ehdottomasti ottaa! Monesti voisi luulla, että salamalaitteet ovat kovin kalliita, mutta niin ei välttämättä ole.

 

Monista kaupoista löytää salamalaitteita alle sadalla eurolla. Itselläni on YongNuo Speedlite YN-460II ulkoinen salamalaite, jonka saa Suomestakin ostettuna vajaalla 60 eurolla ja ulkomailta tuotakin edullisemmin. Tuollakin pääsee hienosti alkuun ja se on täysin manuaalisestikin säädettävissä sekä toimii orjasalamana, joten on ominaisuuksiltaan aivan pätevä vekotin.

 

Persiljaa lautasella. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Ulkoisen salamalaitteen pystyy yleensä kääntämään moniin eriasentoihin ja siten se on paljon paremmin hallittavissa kuin kameran kiinteäsalama. Lisäksi se on mahdollista liittää kameraan erillisellä synkronisointikaapelilla ja silloin voi esimerkiksi tilannekuvauksessa pitää salamaa kädessä tai monopodissa! Tämä tuo todella paljon lisää mahdollisuuksia valottamiseen.

 

Hankkimalla muutaman ulkoisensalaman sekä niille sitten jonkinlaiset pidikkeet pystytkin sitten jo valaisemaan vaikka mitä ja miten hienosti! Salamajalustoja saa Suomestakin 20 eurolla, mm. Digitarvike.fi:stä. Monesti valokuvan valaistuksessa puhutaan kolmen valonlähteen valotuksesta. Studiossa nuo kaikki valonlähteet ovat yleensä studiovaloja. Ulkona taas aurinko hoitaa yhden valonlähteen ja muuta kaksi ovat salamalaitteita. Itselle riittää ulkosalla yleensä auringon ja yhden salaman valo. Tuo ihan logistisista ja käytännön syistä.

 

Ulkoisia salamalaitteita valmistat usein niin kameroiden valmistajat sekä monet kolmannen osapuolen valmistajat. Kameran valmistajien omat salamalaitteet ovat yleensä huomattavasti kalliimpia kuin kolmansien osapuolien valmistamat laitteet. Puolueettomissa testeissä, joita olen lukenut on monesti testit voittanut kuitenkin juurikin kolmannen osapuolen valmistavat laitteet. Joten ennen hankintaa kannattaakin katsella eri testien tuloksia Googlettamalla ja etsiä sitä kautta itselleen sopivinta salamaa.

 

Rengassalama

Laadukkaan rengassalaman etu on se, ettei se luo kuvaan varjoja. Rengassalamaa käytetäänkin monesti mm. muotokuvauksessa, lääketieteessä, rikostutkinnassa ja makrokuvauksessa. Itse käytän rengassalamaa pääasiallisesti makrokuvauksessa. Lähikuvauksessa se on loistavaväline, joka mahdollistaa pienten kohteiden kuvaamisen hyvin läheltä!

 

Lude. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Rengassalamoita valmistaa niin kameroiden valmistajat, kuin kolmannet osapuolet. Toisin kuin tavallisissa käsisalamoissa, on testeissä yleensä pärjänneet kameran valmistajien valmistamat rengassalamat. Kameravalmistajien rengassalamat ovat huomattavasti kalliimpia kuin kolmansien osapuolien valmistamat.

 

Studiosalamat

Studiovalaistukseen tarkoitettuja salamoista joitakin voi huoletta myös viedä ulos ympäri vuoden. Sadetta niistä ei oikein kukaan kestä, mutta kovaa pakkasta kylläkin.

 

Kannattaakin istua ja miettiä tovi ennen studiosalamoiden hankkimista. Mihin tarkoitukseen ne ovat tulossa? Miten paljon ne saa maksaa? Edullisimmat ovat verkkovirran varassa ja kalliimmat toimivat akuilla. Salamalaitteet joita on tarkoitus käyttää aina sisätiloissa ja sellaisissa paikoissa joissa tiedät saavasi ne verkkovirtaan niin kannattaa hankkia sitten verkkovirtaan liitettävät valot.

 

Jos taas et tiedä sähkönsaannista tai haluat viedä studiovalot myös ulos niin silloin vaihtoehdoksi oikeastaan jää vain akkuvirrasta sähkönsä saavat valot. Nuo akkuvirta salamat ovat yleensä myös verrattain kevyitä, jotta ne olisi helppo sitten minne tahansa viedä.

 

Studiosalamalaitteiden hinnat liikkuvat muutamasta sadasta eurosta useisiin tuhansiin euroihin. Lisäksi studiovalaistukseen myydään toinen toistaan kalliimpaa oheislaitetta, joista osan voit tehdä kyllä itsekin edullisista materiaaleista. Internetistä ja Youtubesta löytyy monia hyviä tutoriaaleja kuinka saat tehdyksi itsekin noita kalliita lisävälineitä.

 

Lisää salamalaitteista sivustolla