Valokuvaustarvikkeet | Heijastimet

 

Erilaisia ja kokoisia heijastimia on tarjolla valokuvauksen avuksi. Itse olen hankkinut kolme eri kokoista heijastin. Yksi on henkilökuvaukseen tarkoitettu 200cm x 100cm, sitten on yleiseen kuvaukseen varsin pätevä 80cm pyöreä ja takin taskuunkin helposti taitettuna mahtuva 30cm pyöreä heijastin.

 

Kaikissa edellä mainituissa on seuraavat heijastin pinnat: kulta, hopea, valkoinen ja läpiampuva kalvo. Heijastimia löytyy useilta eri valmistajilta ja hinnat myös vaihtelevat suuresti. Mitä tunnetumpi merkki sitä kalliimpia heijastimet ovat. Itse olen ostanut ns. tarvike valmistajien tuotteita. Kaksi isointa olen ostanut eBaystä, isompi maksoin varmaankin jotain 50-70 euroa ja pienempi 20-30 euroa. Kaikista pienimmän sain edullisimmin suomesta, se on Falconeyes merkkinen ja hintaa sillä oli noin 15 euroa.

 

Heijastimia käytetään nimensä mukaisesti valon heijastamiseen haluttuun kohteeseen. Heijastimelle voidaan heijastaan kohteeseen niin luonnon valoa kuin salamalaitteen valoa (tai mitä tahansa muuta keinotekoista valoa). Itse en aina tuota meinaa muistaa ja siksi mainitsin tämäkin kovin itsestään tuntuvan asian.

 

Valon heijastamisen lisäksi eri heijastin pinnoilla saadaan luotua kuvattavaan kohteeseen erilaista tunnelmaa. Kulta tuo lisää lämpöä, kun taas hopea tekee kuvastavasta kohteesta kylmemmän. Läpiampuva kalvo taas hajottaa valonlähteen tasaisemmin kuvattavaan kohteeseen.

 

Esimerkkikuvia heijastimen käytöstä hyönteiskuvauksessa

 

Seuraavissa esimerkkikuvissa havainnollistan mitä hyötyä ja vaikutusta erilaisten heijastimien käytössä on kuvattaessa sudenkorennon toukkaa aurinkoisena päivänä metsälammen rannalla.

 

Esimerkki kuvat on alunperin otettu raw-tiedostomuodossa, joten olen kehittänyt kuvat Lightroom 5 ohjelmassa. Kuviin on tehty samat säädöt, hiukan parannettu kontrastia ja muuta pientä. Kuvat ovat siis täysin vertailukelpoisia ja erot kuvissa johtuvat ainoastaan eri heijastin pinnoista.

 

Ensimmäinen kuva on otettu ilman heijastinta ja sen vuoksi kuvassa on paljon varjostumia.

Heijastimen käyttö luontokuvauksessa. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Seuraavassa valokuvassa olen käyttänyt heijastimen kultaista pintaa ja ero edelliseen on huomattava.

Heijastimen käyttö luontokuvauksessa. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Seuraavassa kuvassa olen käyttänyt heijastimen valkoista pintaa ja tunnelma on edellistä huomattavasti kylmempi.

Heijastimen käyttö luontokuvauksessa. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Viimeisessä kuvassa käytin hopean väristä heijastin pintaa ja tunnelma meni aavistuksen edellistä kylmemmäksi.

Heijastimen käyttö luontokuvauksessa. Valokuvaaja: Markus Kauppinen