Pimeäkuvaus

Hameenlinna by night by Markus Kauppinen on 500px.com

Pimeällä tai muuten vain hämärässä valokuvien ottaminen on oma lajinsa. Vähäinen valo tuo omat haasteensa, mutta antaa myös paljon mahdollisuuksia erilaisten valokuvien ottamiseen. Pimeässä valokuvaamista voi harrastaa erilaisissa sisätiloissa, mutta itse olen saanut enemmän irti ulkosalla. Sillä ulkona kuvauskohteita on käytännössä rajattomasti, vain oma mielikuvituksesi on rajana! Jos sinusta tuntuu, että olet jo kaikki paikat pimeään aikaan kuvannut niin käy ottamassa samoista paikoista uudestaan kuvia eri vuoden aikoina ja eri säätilojen vallitessa. Kuvaamalla kaikissa edellä mainituissa olosuhteissa saat joka kerta toisistaan hyvinkin poikkeavia valokuvia.

 

Aleksanterin silta - PorvooPorvoon vanha kaupunki

Vähäisessä valossa pitää lähes aina käyttää tukevaa jalustaa valokuvia ottaessa, jos halutaan ottaa tarkkoja kuvia, koska ISO arvo kannattaa pitää mahdollisimman pienenä ja silloin valotusaika nousee nopeasti useisiin sekunteihin ellei jopa useaan kymmeneen sekuntiin kaupunki olosuhteissakin. Saati sitten, jos lähdetään syrjemmälle ottamaan valokuvia vaikka kuun valossa kasvaa valotusaika minuutteihin. Pimeällä kuvattaessa mukana olisi myös hyvä kantaa edullista lankalaukaisinta tai kalliimpaa langatonta kameranlaukaisijaa, jottei kamera tärähdä laukaistessa tai valotuksen aikana.

 

Lost in the city.Porvoon vanha kaupunki

Käsivaraltakin voi kuvia tietysti ottaa ja siten tarkoituksen mukaisesti ottaa hyvinkin mielenkiintoisen näköisiä valokuvia. Itse olen muutaman kerran ottanut pitkällä valotuksella yöllä valokuvia katulampuista ja kuvista on tullut aika erikoisen näköisiä, suosittelen kyseisen tekniikan kokeilemista kaikille lämpimästi! Alla oleva kuva on esimerkkinä edellä mainitusta kokeilusta. Kyseinen kuva on otettu 8 sekunnin valotusajalla, aukkoarvolla ƒ9,5 ja ISO 200 herkkyydellä. Kamerana Pentax K100D järjestelmäkamera ja objektiivina kamerassa Tamron 28-300 XR Di LD [IF], jolla tein zoomausta koko valotuksen ajan. Zoomausliikkeen ansiosta kuvaa tuli tuo mielenkiintoinen silmukka. Tämän jutun lopussa on linkki kuvaussession muihinkin valokuviin.

 

Pimeäkuvaus | Katuvalot

Hämärässä on myös mahdollista ottaa esimerkiksi liikkuvista autoista sellaisia valokuvia, että autoista näkyy vain etu- tai takavalojen luomat valojuovat. Tälläisia kuvia ottaessa on hyvä käyttää jalustaa, jotta kuvassa kaikki ei liikkuva pysyy terävänä.

 

Lisää pimeällä otettuja kuvia Internetissä

 

Lisää esimerkkejä ottamistani yö- / pimeässä otetuista valokuvista löydät kootusti Flickr.com kuvapalvelun tililtäni. Lisäksi voit halutessasi liittyä tekemääni Flickr -rymään nimeltään Pimeäkuvaus.

 

Valaisevat yöpilvet. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 
Lisää pimeäkuvauksesta sivustolla