Kuvaustyylit - Mikroskooppikuvaus

 

Siinä vaiheessa, kun tavallinen makrokuvaus ei enää riitä voi siirtyä kuvaamaan mikroskoopilla. Sillä päästäänkin jo sitten huomattavasti lähemmäksi maailman pienimpiäkin asioita. Vaikka paljon riittää itsellänikin makrokuvattavaa niin kova halu palaa päästä jossain vaiheessa myös mikroskooppikuvauksen maailmaan!

 

Mikroskooppikuvaus vaatii erityiskaluston. Käytettävien objektiivien tulisi olla sellaisia joiden linssit ovat tehty sellaisiksi, että ne eivät tuota kuvaan kromaattisia väripoikkeamia. Joiltakin valmistajilta löytyy vartav asten mikroskooppikuvaukseen tehtyjä objektiiveja.

 

Mikroskooppikuvauksessa ongelmaksi tulee myös kapea terävyysalue. Jotenkin on yleensä otettava kuvattavasta kohteesta useita kuvia ja sitten yhdistää ne yhdeksi kuvaksi jollakin siihen pystyvällä kuvankäsittelyohjelmalla. Ainakin uusimmat Photoshopit pystyvät tähän. Useiden eri kohtaan tarkennettujen kuvien ottaminen onnistuu käsitarkennuksella, sekä kameran tulee olla tukevalla jalustalla tai makrokuvauskiskolla.

 

Sopivia objektiiveja kannattaa etsiä Internetistä löytyvistä verkkokaupoista, kuten eBay:stä ja Amazonista. Samalla tuotteella saattaa olla hyvin eri hinnat. Joten kannattaakin hetken aikaa seurailla hintatasoa ja sitten tehdä ostopäätös. Lisäksi kannattaa tutustua tuotteen myyjän myynninkäynnin historiaan ennen ostamista.

 

Häjy hämähäkki. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Mikroskooppikuvauksesta muualla Internetissä