Luontokuvaus - Sommittelu

Hepatica nobilis by Markus Kauppinen on 500px.com

Luontokuvauksessa, kuten valokuvauksessa yleisestikin, on tärkeä sija sommittelullakin. Aina kannattaa kokeilla erilaisia sommitteluja, mutta kovin usein kultaisella leikkauksella rajattu kuva on toimivin. Niin valitettavalta kuin se kuulostaakin parhaimmista kuvista hyvin usein löytyy tuo kultainen leikkaus. Jonkin aikaa itsekin kapinoin tuota kaavamaista oppia, mutta nöyrryttyäni siihen olen huomannut useiden kuvieni parantuneen.

 

Tuosta huolimatta pitää ja tulee kuitenkin kokeilla muunkinlaisia sommitteluja. Sillä tavalla saatat saada kuvattua paljonkin kuvatun kohteen uudella tavalla! Digitaalikameroilla, kun ei filmikään kulu niin ei muuta kuin rohkeasti rikkomaan kultaisen leikkauksen sääntöä! Parhaat tulokset syntynevätkin sääntöjä ja vapautta yhdistelemällä.

 

Lude. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Opettele sommittelua valokuvia katselemalla

Sommittelulla on keskeinen osa onnistunutta luontokuvaa. Joissakin kohteissa juuri sommittelu on se kuvan idea ja taas toisissa kuvissa hyvää plussaa, muttei se keskeisin juttu. Sommittelua on hyvä opetella ominen ja muiden ottamien valokuvien katselulla. Vähitellen alat huomaamaan mikä näyttää hyvältä ja mikä ei. Sitten ajan myötä opit soveltamaan oppimaasi nopeassakin kuvaustilanteessa.

 

Apilat niityllä. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Syvyyden illuusion luomisen tärkeys

Yksi sommittelun keskeisistä asioista on syvyyden illuusion luominen kaksiulotteiseen valokuvaan. Karkeasti rajattuna valokuvassa on kolme osaa: etuala, keskiala ja  taka-ala (sekä mahdollisesti taivas). Kuvaan olisi jotenkin hyvä saada kaksi tai useampi taso. Esimerkiksi tarkenna kuvan keskiosaan ja ota jotain mukaan kuvaan etualalle. Tällöin tarkin kohta on keskellä ja etuosa on jonkin verran sumea. Tämä luo jo hyvää syvyysvaikutusta.

 

Deer by Markus Kauppinen on 500px.com

 

Sommittelussa on hyvä muistaa myös antaa tilaa kohteelle. Esimerkiksi kuvaa ei kannata rajata niin, että lintu lentää nokka kohti kuvan reunaa. Linnulle tulee antaa tilaa lentää eteenpäin.

 

Krookukset kevätauringossa. Valokuvaaja: Markus Kauppinen.

 

Kuvakulman merkitys

Kultaisen leikkauksen lisäksi kuvasta tulee usein hienomman näköinen, kun horisontti ei ole keskellä kuvaa. Yleensä horisontti kannattaakin sijoittaa 2/3 kohtaan kuvasta, joka alas tai ylös, mutta ei tosiaan keskelle. Tämän lisäksi kannattaa myös muistaa kuvata kohdetta eri kuvakulmista. Joskus muutamankin asteen kuvakulman muutos tekee kuvasta huomattavasti mielenkiintoisemman näköisen!

 

Eli opettele sommittelun säännöt ja lähde sitten luontoon sopivasti rikkomaan oppimaasi. Tällä tavoin saat otettua hienosti sommiteltuja ja selkeitä luontokuvia joissa katsojan silmät lepäävät!

 

Lusikkaniemi. Valokuvaaja: Markus Kauppinen