Kuvaustyylit - Maisemakuvaus

Valaisevat yöpilvet. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Maisemoiden valokuvaaminen on hyvin suosittua ja en yhtään sitä ihmettele. Maisemia nimittäin riittää käytännössä loputtomasti. Sen lisäksi kaikki maisemat voi kuvat eri vuoden aikoina ja eri sääilmiöiden aikaan. Niin ja eri vuorokauden aikaan. Pelkästään noilla muuttujilla eri ajankohtia tulee todella paljon. Sitten vielä kaikki pienemmät muuttujat mukaan laskien samoja maisemia voi kuvat vuodesta toiseen.

 

Aurora borealis in Hämeelinna, Finland by Markus Kauppinen on 500px.com

 

Valon kannalta usein hienoimmat luonnolliset värit saadaan mukaan kuvaan: aamulla 30min ennen ja jälkeen auringon nousun ja samoin illalla 30min ennen ja jälkeen auringon laskun.

 

Horisontin sijoituksella on suuri merkitys. Horisonttia ei lähtökohtaisesti kannata sijoittaa kuvan keskelle. Kannattaa ottaa samasta maisemasta useita kuvia ja sijoittaa horisontti eri kohtaan. Esimerkiksi jos taivas on hienon näköinen kannattanee sille antaa kuvassa enemmän tilaa kuin maalle. Ajan myötä opit, että miten missäkin tilanteessa horisontti kannattaa maisemakuvassa sijoittaa, jotta kuvasta tulee sinun näköinen.

 

Maisema Saanatunturilta. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Laajakulmalla kerralla enemmän

Maisemakuvaukseen soveltuu objektiiviksi ehkäpä parhaiten laajakulmaobjektiivi. Sillä saa kerralla kuvattua laajan osan maisemasta. Toinen vaihtoehto on tietysti ottaa maisemasta panoraama ja yhdistää se sitten suoraan kamerassa tai sitten myöhemmin kuvankäsittelyohjelmassa yhdeksi kuvaksi. Yhtäkaikki maisemakuva on yleensä laajaotos näkyvästä maisemasta.

 

Maisemakuvaus - Usvassa

 

Hienoja maisemia

On oikeastaan mahdotonta sanoa mistä löytyy hienoja maisemia. Nimittäin se on paljon kiinni omasta maustasi. Mikä toisen mielestä on hieno maisema voi toisella olla ihan mitään sanomaton maisema.

Guido van Helten's mural in Kantola, Hameenlinna by Markus Kauppinen on 500px.com

Tietysti maailmassa on paljon yleisesti hienoiksi todettuja ja siten myös todella kuvattuja maisemia, mutta en itse lähtisi ensimmäiseksi noita samoja maisemia kuvaamaan. Suosittelenkin etsimään jokaisen ne omat hienot maisemansa ja ottamaan niistä säännöllisin välein kuvia.

 

Hienoja maisemia löytyy Suomestakin jokapaikasta. Pitää vain katsoa maisemia uudella tavalla ja monesti myös etsimen takaa. Moni maisema nimittäin näyttää aivan toiselta kameran kautta kuin silmin katsottuna. Tämä on myös yksi suuri haaste maisemakuvauksessa = kuinka saada kuvattua silmin nähty hieno maisema hienona myös kameran kennolle?

 

Itse en tuossa monestikaan onnistu, mutta toisaalta onnistun kuvaaman ei niin hienon näköisen maiseman näyttämään hienolta valokuvassa katsottuna.

 

Lusikkaniemi. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Kuvakulmalla on merkitystä

Kuvakulma vaikuttaa suuresti siihen miltä maisemakuva näyttää. Samasta maisemasta saa otettua erilaisia ruutuja riippuen siitä mistä kulmasta kuvan pääset ottamaan. Myös käytetty objektiivi vaikuttaa suuresti maisemakuvaan.

 

Kannattaakin kokeille rohkeasti eri kuvakulmia ja eri objektiiveja samaan maisemaan. Katsele sitten rauhassa ottamisia kuvia ja poimi niistä parhaimmat muistoksi hienosta maisesta!

 

Maisemakuvaus - Untulanharju

 

Muuallakin kuin luonnossa

Monesti maisemakuvia otetaan luonnossa ja maisemakuviksi mielletään luontokuvat. Maisemakuvia voi kuitenkin ottaa myös kaupungeissa. Tosin tällöin osa kuvista on myös katukuvausta, mutta kyllä maisemakuvauskin onnistuu kaupungeissa.

 

Verkatehdas by Markus Kauppinen on 500px.com