Auringonlaskun ja auringonnousun valokuvaaminen

 Auringlasku Saanatunturilta kuvattuna. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Auringonlaskun ja auringonnousun valokuvaaminen on aina jännittävää puuhaa, koskaa ei voi varmuudella tietää millain siitä tulee. Itse metsästä värikkäitä laskuja ja nousuja, mutta turhan harvoin niitä on tarjolla.

 

Olen vuosia yrittänyt etsiä tietoa miten voisi parhaiten ennustaa värikkäät auringonlaskut ja nousut, mutta mitään kovin selkeää sääntöä siihen ei ole olemassa. Revontulien seuraamiseen verrattuna tämä on huomattavasti vaikeampaa ainakin tälläiselle tavalliselle tallaajalle. Muuttuvia tekijöitä on nimittäin paljon enemmän joita pitäisi osaa tarkkailla ja seurailla.

 

Mistä värikäs auringonlasku ja nousu syntyy?

Auringonlasku Korpikoskella. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Oppimani mukaan se vaatii kolmea asiaa. Ilmassa pitäisi olla riittävästi kosteutta, likaa / pölyä / hiukkasia ja näyttävyyden tuomiseksi sopivan ohuita pilviä.

 

Ja toki kellon pitää näyttää kultaista hetkeä. Sen saa tietää monesta eri älypuhelin sovelluksesta (esim Photopills) tai verkkosivulta (jekophoto.eu).

 

Auringonlaskun ja auringonnousun kuvaaminen

Vastavaloon kuvaaminen on haastavaa, jos tarkoituksena on saada aikaiseksi kuva jossa sekä taivas ja maa on valoitettu oikein. Tuohon loppu tulokseen voidaan päästä monella tavalla.

 

Auringonlasku. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Yhdellä kuvalla nopeasti

Helpoin / nopein tapa on ottaa yksi kuva joka on valotettu taivaan mukaan ja sitten kuvankäsittelyohjelmassa "kaivetaan / revitään" sävyt esiin mustista kohdista. Tämä tapa toimii useilla kameroilla ja lopputuloksen laatukin riittää hyvin nettiin ja 10-kuviin. Prosessi on kuitenkin sen verran raaka kuvalle, että kuvan laatu kärsii pahoin etenkin kuvan tummissa kohdissa. Joten tätä tapaa ei voi oikein suositella, jos vain aikaa kuvaamiseen on hetkeä kauempaa.

 

HDR kuvaus
Parempi tapa on ottaa useampi kuva. Esimerkisi ottaa kolmea kuvaa eri valotuksin (-2. 0. +2) ja stten yhdistää ne yhdeksi kuvaksi kuvankäsittelyohjelmassa tai suoraan kamerarassa, jos kamerasi tukee tätä toimintoa. Usein se on nimetty HDR (high dynamic range) toimintona. Toinen nimitys sillä on bracketing. Tämä oin toimiva tapa jos kuvattavassa kohteessa ei ole paljon liikettä, tosin kuvankäsittelyohjelmat osaavat aika hyvin poistaa kuvista liikkuvat kohteet pois.

 

Taivaan ja etualan kuvat erikseen ja niiden yhdistäminen

Tämä on periaatteessa sama tekniikka kuin HDR, mutta nyt liittäminen tehdään manuaalisemmin itse. Eli otat kaksi kuvaa joissa toisessa valotat taivaan mukaan ja toisessa maan mukaan. Sitten avaat kuvat kuvakäsittelyohjelmaan saamaan työtilaan eri tasoille. Tasomaskin avulla sitten liität kuvat toisiinsa. Itse pidän tätä tekniikkaa usein kaikista toimivimpana tapana saada teknisestikin paras lopputulos.

 

Auringlasku Levi tunturilta kuvattuna. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Suodattiminen käyttäminen

Itselläni ei vielä toistaiseksi ole kokemusta erilaistan kuvan osa-alueiden peittävien suodattiminen käyttämisestä, mutta niidenkin avulla pitäisi saada auringonnousut ja auringonlaskut ikuistettua yhdellä ostoksella. Silloin levysuodin asetetaan himmetämään taivasta esimerkiksi 3-6:n aukon verran ja näin saadaan riittävästi valoa muuhun osaan.

 

Tämä tapa kuulostaa erittäin hyvältä, mutta tuskin se käytännössä noin ongelmatonta on. Toki haluaisin tätäkin asiaa päästä joskus itsekin testaamaan ja sitten voisin kertoa asiasta paremmin teillekin.

 

Kameran asetukset

Kannattaa käyttää mahdollisiman pientä ISO-arvoa ja jalustaa. Kuvat kannattaa ottaa RAW-tiedostoina, jos vain kamerasi sen mahdollistaa. Silloin kuvankäsittelyssä on enemmän säätö varaa ja kuvanlaatu on muutenkin mahdollisimman hyvä.

 

Auringlasku Levi tunturilta kuvattuna. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Lisää tietoa asiasta

  • Apua kultaisen- ja sinisen hetken tietämiseen paikkakunnallasi > http://jekophoto.eu/tools/twilight-calculator-blue-hour-golden-hour
  • Auringonlaskun ja auringonlaskun värikkyyden ennusteen löydät osoitteesta > sunsetwx.com

 

Sunset at Aulanko by Markus Kauppinen on 500px.com