Ihmiskuvaus - Muotokuvaus

 

Ihmisten valokuvaaminen on ollut suosituin valokuvaus kohde ennen ja on sitä tälläkin hetkellä. Yksi ihmiskuvauksen osa-alueesta on muotokuvat.

 

Hyviä objektiiveja henkilökuvaukseen on perustele 70-200mm. Kiinteän polttovälin objektiiveista 35mm, 50mm ja 100mm ovat suosittuja.

 

Tarkennustilana kannattaa yleisesti käyttää automaattista kertatarkennusta tai sitten manuaalista käsitarkennusta. Muotokuvissa tarkennus yleensä tehdään kohteena olevan henkilön silmiin.

 

Eri aukkoarvojakin kannattaa kokeilla. Yleensä kuitenkin parhaat tulokset syntyvät suurilla aukoilla eli pienillä numeerisilla F-arvoilla. ISO-arvo on syytä pitää mahdollisimman alhaisena, kuten yleisesti muutenkin valokuvaamisessa.

 

Studiossa vai jossain muualla?

Aiemmin muotokuvat otettiin pääsääntöisesti studiossa, nykyään niitä otetaan usein myös erilaisissa ympäristöissä. Esimerkiksi luonnossa, tunnetuissa maamerkeissä tai henkilön työpaikalla. Paikka riippuu oleellisesti siitä, mitä otetulla muotokuvalla halutaan kuvan katsojalle viestiä. Lisäksi muotokuvattavalla henkilöllä voi olla kuvassa mukana hänen keskeinen työkalunsa, esim. valokuvaajalla kamera.

 

Studiossa toimiessa kannattaa kuvattavaan henkilöön suunnata kolme valonlähdettä. Yhdellä valaistaan taustaa, toisella korostetaan kohdetta sivulta ja yksi on kohteen kunnolla valaiseva päävalo.

 

Rennosti vai jäykästi?

Kuva voi myös olla rento ja huolettoman oloinen tai sitten perinteisempi tarkoin suunniteltu asiallinen otos. Vaatetuskin voi olla joko arkinen, asiallinen tai vaikkapa naamiaispuku. Tähänkin valintaa vaikuttaa suuresti se mitä kuvalla halutaan viestiä ja tietysti se mitä itse kuvattava haluaa.

 

Kuvattavan asentokin vaikuttaa paljon lopputulokseen. Muotokuvattava voi olla kuvassa sellaisessa asennossa ja sellaisella tunteella, ettei häntä ikään kuin kuvattaisi = luonnollisena omassa haluamassa ympäristössään. Tai sitten perinteisimmin tapittaa kohti kameraa tai jotain ihan muuta, mikä nyt parhaiten sopii kuvan viestin tarkoitukseen.

 

Kokeile rohkeasti

Muotokuvauksessakin kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja. Aluksi voit ottaa ne varmat ruudut ja sitten aloittaa poikkeavampien muotokuvien ottamisen. Näin tehden saatat saada todella hyviä ja hienoja kuvia kuvattavasta henkilöstä.

 

Tärkeää on myös saada muotokuvattavalle hyvä olo ja rento tunnelma. Yritä jutella hänen kanssaan asioista, joista hän pitää. Mukavista asioista puhuminen saa yleensä kuvattavan rentoutumaan. Ota lisäksi harjoitusvalokuvia silloin, kun juttelette, jotta kuvattava tottuu valokuvien ottamiseenkin. Ettei sitten varsinaisten kuvien ottaminen epäonnistu sen takia, että kuvattava jännittää itse kuvanottamista.

 

Jos aikaa riittää niin pyydä muotokuvattavaa tekemään erilaisia ilmeitä ja asentoja. Kuvaa eri kulmista ja erilaisilla objektiiveilla. Tällä tavoin saat paljon erilaisia kuvia, joista sitten voit valita sen parhaimman.