Finlandia-valoteos

 

2019 juhlavalaistus kesti yli kaksi viikkoa. Ammatilaisten suunnittelemien valaistusten lisäksi mukana oli 5 muutakin valaistusta 18.-22.12.2019 välisenä aikana. Linnan Kehitys järjesti kilpailun johon sai osallistua kuka tahansa.

 

Näin upean mahdollisuuden huomatessani laitoin hakemuksen sisään ja olin yksi onnekkaista valituista. Valaisusta oli vajaan tunnin suunnittelupalaveri. Se oli mielenkiintoinen ja poikkeuksellisen mukava palaveri.

 

Palaverissa saatiin aika hyvä lopputulos, mutta täydensin suunnitelmaani vielä myöhemmin yhden sähköpostin muodossa. Sitten jäin jännityksellä odottamaan miten suunnitelmani toteutettaisiin käytännössä?

 

Valoteokseni Finlandia - lehdistötiedote

 

 

Valoteoksen ”Finlandia” värimaailman lähtökohtana oli Suomen lippu. Samalla se oli kunnianosoitus Hämeenlinnassa nuoruutensa asuneelle Jean Sibeliukselle. Seuraavat lauseet ovat 2019 vuoden juhlavalaistus tiedotteesta.

 

"On mielenkiintoista nähdä, miten sinivalkoinen valomaailma toimii normaalisti lämpimän sävyillä valaistun linnan muureilla. Ideani syntyi viime vuonna linnan erikoisvalaistusta valokuvatessani. Julkisten rakennusten valaisussa monesti käytetty fuksianpunainen sävymaailma ei kuulu suosikkeihini, joten onkin kiinnostavaa nyt nähdä miltä oma visio näyttää", Markus Kauppinen kertoo.

 

”Viime vuonna linnan valaisu herätti paljon keskustelua. Kilpailun myötä pääsemme nyt toteuttamaan myös kaupunkilaisten ideoita valosuunnittelussa, mikä on ammattilaisen näkökulmasta erittäin virkistävää”, toteaa Torvinen Showtekniikka Oy:n toimitusjohtaja Panu Koskinen.

 

Finlandia -valoteoksen julkistaminen 20.12.2019

 

 

Epätodellinen tilanne muuttui todeksi perjantaina 20.12.2019 klo 16. Ajatukset olivat enemmän ja vähemmän koko päivän olleet tuossa hetkessä. Oli ja on edelleenkin uskomatonta ajatella, että sain suunnitella kotikaupunkini tunnetuimman rakennuksen valaistuksen!

 

Harmi vain, että jo ennen tuota päivää tapahtuneet asiat ja niistä tekemäni päätelmät kävivät toteen. Suunnittelu palaveri Showtekniikka Torvisen kanssa sujui hyvin ja hyvässä ymmärryksessä. Siinä sovittiin miten saisin sähköpostiini kopion tehdystä suunnitelmasta, sekä miten siihen voisi vielä tehdä sitten muutoksia. Lisäksi kerrottiin, että valaisut koeajetaan erikseen ilmoitettavana aikana jolloin sen voi käydä katsomassa ja sitten tehdä vielä siihen muutoksia. Tuosta tilanteesta luvattiin myös drone kuvia ja videota. Mitään näistä ei oikeasti koskaan tapahtunut.

 

 

Joten ei valitettavasti ollut yllätys, ettei Finlandia-teos ollut kuin 50% sellainen kuin sen suunnittelin olevan. Siitä puuttui kokonaan alun valkoinen linnna, jollainen sen piti olla minuutin ajan. Sitten tuli suunnitellut sini-valkoiset vaihdot. Lopusta puuttui taas kokonaan vaihe, jossa linnan piti olla minuutin täysin sininen. Linnan pääsivustalla piti myös pyöriä hiljakseen n 1.5-2 metrin kokoisen valkoiset / siniset lumipallot. Lumipallojen tilalla pyröri jo edellisen suunnittelijan kultaiset muutaman kymmenen sentin kokoiset pallokuviot. Samat kultapallot pyörivät myös muissakin teoksissa.

 

 

Ilmeisesti Showtekniikka Torninen haukkasi liian ison palan kakkua, koska loppu tulos oli puolittain tehty. Viestintä loppui yhteen sähköpostiin ja tosiaan kaikki asiat mitä piti ennen julkaisua tapahtua jäi tapahtumatta. Eniten tietysti harmitti tuo teoksen toteutus, ettei se ollut lähellekkään sovittua.

 

 

Erittäin ikävää, että tästä kerran elämästä ja vuosien haaveestani tuli isolta osin absurdi farssi. Sääolosuhteet eivät olleet myöskään kovin hyvät. Hartaasti toivoin vähän lunta maahan ja sitä olikin maassa edellisenä päivänä. Perjantaina sitten olikin tihkusadetta ja sankka sumu. Rantareitiltä katsottuna Hämeen linna oli ajoittain täysin sumunpeitossa.

 

 

Juhlavailaistusten dokumentoinnista kuvaussopimus Kansallismuseon kanssa

Laadukkaita valokuvani ja sosiaalista mediaa on kiittäminen siitä, että Kansallismuseo halusi tehdä Hämeen linnan juhlavalaistuksista kuvavaussopimuksen kanssani. Dokumentoin kaikki valaistukset, jotta Kansallismuseo voi eri medioissa sitten juhlavalaistus kuvia jatkossa käyttää - ja on niitä kyllä paljon käyttänytkin.

 

Vierailijateokset olivat nähtävillä yksitellen vuorokauden ajan klo 16.30-09.00 seuraavasti

 

 

Valaisun mahdollistivat yhteistyössä Torvinen Showtekniikka Oy, Linnan Kehitys Oy, Suomen kansallismuseo, Hämeenlinnan kaupunki, Hämeenlinnan Nuorkauppakamari ry sekä Elinvoimaa Hämeeseen ry.