Varmuuskopiointi

 

Valitettavan usein tietoturvaan herätään, kun jo jotain on tapahtunut = tietokone on kaapattu / hajonnut / varastettu. Suositeltavaa olisikin, että tietokoneesta otettaisiin kuukausittain täydellinen varmuuskopio ulkoiselle kiintolevylle. Tuota ulkoista kiintolevyä tulisi sitten säilyttää "varmassa paikassa".

 

Mieluiten sellaisessa paikassa, joka ei ole samassa asunnossa jossa itse tietokonekin on. Sekä sellaisessa paikassa, ettei siihen pääse muut käsiksi kuin kiintolevyn omistaja. Näin varmistetaan tietojen säilyminen vaikka tulisi tulipalokin. Yksi hyvä vaihtoehto kodin ulkopuoliseksi kiintolevyn talletuspaikaksi on pankkien tallekelokerot. Ne tosin maksavat muutaman euron kuukaudessa, mutta se on pieni hinta kuitenkin siitä, että kaikki tiedostosi ovat hyvässä tallessa.

 

Lisäksi olisi hyvä olla vielä varmuuskopion varmuuskopio eli aina olisi olemassa tiedostoista kolme kopiota. Tällä tavalla saadaa vikasietoisuus hyvälle tasolle ja taataan tietojen säilyminen isommissakin onnettomuuksissa.

 

Automatisoivat sovellukset

Varmuuskopion tekemiseen löytyy paljon sovelluksia. Yleensä ulkoisen kiintolevykin mukana tulee valmistajan oma sovellus. Sekä Windows 7 löytyy oma sovelluksensa. Olen kokeillut tuota Windowsin omaa, mutta se melkoinen resurssi syöppö eli tietokoneen käyttö hitaantuu huomattavasti. Valitettavasti samanlaisia kokemuksia on myös Samsungin sovelluksesta, joka hidastelun lisäksi myös alkoi kaatamaan konettani. Siksi teenkin varmuuskopioni ihan manuaalisesti > kopioi ja liitä -menetelmällä. Saattaa kuulostaa aikaa vievältä, mutta selkeillä ruutiineilla ja toistojen myös ihan sujuvaa tuo manuaalinenkin varmuuskopiointi on.

 

Järjestelmän näköistiedosto

Järjestelmän levykuvan olen ottanut Windowsin omalla sovelluksella ja se on verrattain nopea toimen pide isommastakin datamäärästä. Levykuvakin tulisi ottaa säännöllisin väliajoin. Itselläni on ollut sellainen tapa, että aina kolmen kuukauden välein otan uuden järjestelmän näköistiedoston.

 

Varmuuskopipointi pilveen

Tiedot voi tietysti myös tallentaa pilveen eli suoraan verkkoon. Markkinoilta löytyy lukuisia maksullisia ja ilmaisia palveluita tähän tarkoitukseenkin. Ilmaisista tunnetuimpia ovat mm. Dropbox, Google Drive ja Microsoft SkyDrive.