Tietoturva

 

Tietoturvaan on alettu panostamaan viime aikoina enemmän ja se on hyvä asia. Tietoturva on yksi sellaisista asioista joihin ei voi koskaan panostaa liikaa. Tietoturva ala taistelee kaiken aikaa krakkereita vastaan ja jatkuvalle kehitykselle on suuri tarve. Tietoturva-ala on myös ala, joka tarvitsee koko ajan lisää osaavia työntekijöitä. Tarvetta osaaville tekijöille on niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

 

Tietoturva - kiintolevyn tuhoaminen. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Työpaikalla kuin kotonakin

Tietoturvaan pitää panostaa niin yrityksissä kuin kotitalouksissakin. Yritysmaailmassa asia alkaa olemaan paremmalla tolalla, mutta turhan monessa kotikoneessa tietoturvasta ei ole juurikaan edes kuultu. Median julkisuuteen nostattamat tietoturvaan liittyvät kohut ovat ehkä nostaneet kansalaisten tietoisuutta asiasta, mutta vielä paljon pitäisi kotitalouksien tietoturva asioitaan parantaa.

 

Tietoturvaa tarvitaan muun muassa seuraavien asioiden takia. Varsinaiset laitevarkaudet, jos tietoturva on kuralla niin silloin varas pääsee käsiksi myös koneessa olleisiin tiedostoihin. Tiedon hyväksi käyttö, tietoa varastetaan joko omaan tai jonkun toisen tahon käyttöön.

 

Tiedostoja voidaan myös tarkoituksellisesti tuhota. Sekä laiteet voidaan tahallaan tuhota tai sitten laite menee luonnollisesti rikki, lopputulos molemmassa tapauksessa sama = tiedostot tuhoutuvat.

 

Keinoja tietoturvan parantamiseen

Laitteen käyttöjärjestelmästä riippuen löytyy markkinoilta joitain ilmaisiakin sovelluksia joilla voi jo huomattavasti parantaa tietoturvaa kotonakin. Ilmaisia sovelluksia löytyy niin virustorjuntaa kuin haittaohjelmien poistamiseen. Useiden haittaohjelmien poistamiseen kannattaa käyttää ilmaista SpyBot ohjelmaa.

 

Rekisterin ja muidenkin turhien tiedostojen puhdistamiseen löytyy myös ilmainen ja toimivaksi todettu sovellus: CCleaner. Itse olen sovellusta käyttänyt  vuosia ja ongelmia ei ole sovelluksen kanssa tullut.

 

On tosin aina suositeltavaa ottaa reksiteristä kopio, jota sovellus itsekin suosittaa ja tarjoaa tehtäväksi. Nimittäin saattaa joskus käydä niin, että tietokoneen toimintaan tulee ongelmia ohjelman läpi ajamisen jälkeen. Jos noin käy niin sitten rekisterin voi palauttaa aikaisempaan tilaan talletusta varmuuskopiosta.

 

Lisäksi varmuuskopiointi on hyvin tärkeää ja siitä tulisi tehdä osa tietokoneen käytön rutiineja.

 

Lisää asiaa tietoturvasta VLK-sivustolla