Oppaat - Tietokoneen perushuolto (ohjelmilla)

 

Tietokonetta on syytä huoltaa säännöllisin väliajoin. Näin voit parantaa sekä varmistaa tietokoneen paremman toimivuuden jatkossakin.

 

Säännöllinen huolto lisää tietokoneen käyttöikää, toimintavarmuutta sekä myös tietoturvaa.

 

Päivitä käyttämäsi ohjelmat

Muista päivittää säännöllisesti käyttämäsi Internet selaimet. Useimmat selaimet tarjoavat uusi päivityksiä automaattisesti, mutta voit tarkistaa itsekin uusien päivityksen saatavuuden. Yleensä selaimen päivitys tapahtuu selaimen asetukset valikon kautta, mutta esimerkiksi Firefox selaimessa se löytyy seuraavasta polusta: Help > About Firefox.

 

Adoben Flash player on syytä pitää myös päivitysten suhteen ajan tasalla. Sitä käytetään kaiken aikaa erilaisten haittaohjelmien jakelussa. Flash playerin päivitys tapahtuu menemällä ensiksi Adobe Flash sivulle. Sivusto tunnistaa käyttöjärjestelmäsi automaattisesti. Poista ruksi McAffee Security Scan free -kohdasta. Klikkaa sitten Download now / Lataa nyt -painiketta. Ohjelma latautuu koneellesi ja kysyy hetken kuluttua, että asennetaanko sovellus. Klikkaa Yes / Kyllä ja päivitys asentuu.

 

Adobe Reader on myös syytä pitää päivitettynä samoista syistä kuin edellä mainitsemani Flash player. Adobe Readerin päivitys tapahtuu menemällä ensiksi Adobe Reader sivulle. Sivusto tunnistaa käyttöjärjestelmäsi automaattisesti. Poista ruksi McAffee Security Scan free -kohdasta. Klikkaa sitten Download now / Lataa nyt -painiketta. Ohjelma latautuu koneellesi ja kysyy hetken kuluttua, että asennetaanko sovellus. Klikkaa Yes / Kyllä ja päivitys asentuu.

 

Päivitä myös kaikki muut käyttämäsi sovellukset säännöllisesti.

 

Spybot - Ilmainen haittaohjelmien poistotyökalu

Spybot ohjelma on ilmainen ja sen voi ladata seuraavasta osoitteesta http://www.safer-networking.org/personal/free-download/. Ohjelmalla saa poistettua tietokoneesta useita erilaisia haittaohjelmia.

 

Ohjelman käyttöliittymän saa myös suomenkieliseksi, joten sekään ei ole käytön esteenä. Lue lisää ohjelmasta sivulta: Tietoturva - Spybot.

 

CCleaner - Rekisterin ja tiedostojen puhdistamiseen

Rekisterin ja muidenkin turhien tiedostojen puhdistamiseen löytyy myös ilmainen ja toimivaksi todettu sovellus: CCleaner. Itse olen sovellusta käyttänyt  vuosia ja ongelmia ei ole sovelluksen kanssa tullut. On tosin aina suositeltavaa ottaa reksiteristä kopio, jota sovellus itsekin suosittaa ja tarjoaa tehtäväksi.

 

Nimittäin saattaa joskus käydä niin, että tietokoneen toimintaan tulee ongelmia ohjelman läpi ajamisen jälkeen. Jos noin käy niin sitten rekisterin voi palauttaa aikaisempaan tilaan talletusta varmuuskopiosta.

 

CCleaner ohjelma tulee ladata yrityksen omilta sivuilta osoitteesta: http://www.piriform.com/ccleaner. Ladattuasi ohjelma kaksois klikkaa ladattua tiedostoa ja asennus velho käynnistyy. Ohjelman asennus kieleksi on mahdollista valita Suomikin.

 

Tietokoneen huolto - CCleaner

 

Ohjelman käyttöliittymä on selkeä. Vasemmalta valitaan mitä halutaan tehdä. Ylimpänä on Puhdista. Valittuasi sen tulee esiin kaksi vaihtoehtoa: Tutki ja Aja CCleaner. Ensimmäinen tutkii ja toinen tutkii sekä puhdistaa.

 

Toiseksi ylimpänä vasemmalta löytyy Rekisteri. Klikattuasi sen tulee esiin valinta Etsi rekisterin virheitä, klikkaa sitä. Etsinnän loputtua klikkaa Korjaa valitut rekisteri virheet. Odota, että virheet on korjattu ja sitten voit sulkea sovelluksen.

 

Kiintolevyjen eheytys

Huollon lopuksi kannattaa ajaa läpi Levyn eheytys / Disk defragment jokaisen tietokoneesta löytyvän kiintolevyn kohdalta. Windows 7 käyttöjärjestelmässä saat Levyn eheytys / Disk defragment esiin, kun kirjoitat käynnistysvalikosta löytyvään hakukenttään Levyn eheytys / Disk defragment.

 

Tietokoneen huolto - Levyn eheytys

 

Listalla näkyy jokainen tietokoneessa oleva kiintolevy ja miten pirstoutuneita ne ovat. Eheyttääksesi kiintolevyn valitse haluamasi kiintolevy ja sitten klikkaa Eheytä levy -painiketta.