- Sijaintisi: Tervehdys
- Tervehdys
- Oppaat
- Kuvankäsittely
- Adobe Photoshop
- Adobe Camera Raw
Adobe Camera Raw
Adobe Camera Raw on alun perin tehty RAW-tiedostojen kehittämiseen, mutta sillä onnistuu myös JPEG- ja TIFF-tiedostejen käsittely.
Ohjelman ehdoton etu on se, että sillä tehdyt muutokset kuvaan ovat häviättömiä, mukaan lukien jpg-tiedostotkin. Lisäksi ohjelman toiminnot ovat monipuoliset ja valtaosan kuvansäädöistä saakin tehtyä Camera Raw:lla. Oikeastaan valtaosa kannattaa tehdä jo Camera Raw:lla. Viimeistelytyöt sitten vasta itse Photoshopissa.
Kehitystyönkulku
Kätevä kuvienkehitystyönkulku on seuraava. Avaa ensiksi Adobe Bridge ja sitten sieltä kuvat Adobe Camera Raw:n. Hyvin säädetyt kuvat sitten avataan taas Camera Raw:sta Adobe Photoshoppiin.
Seuraavaksi kannattaa rajata kuva, jos sille on tarvetta. Kuvan rajaus kannattaa siksi, että ei kannata tehdä säätöjä sellaiseen kuvaan joka ei olekaan lopullisessa muodossaan.
Tämän jälkeen kehitystä jatketaan Basic -välilehdeltä löytyvien säätimien avulla. Valkotasapainon ollessa kunnossa siirrytään valotuksen (Exposure) säätämiseen. Recoveryllä voidaan palauttaa menettyjä sävyjä jonin verran. Fill Light -säätö taas tuo valoa varjoalueisiin. Blacks -säätimellä lisätään kuvaa mustia sävyjä. Brightness -säätimellä taas lisätään kuvaan yleistä kirkkautta. Contrast -säätimellä saadaan tarvittaessa lisättyä kontrastia. Siinä vaiheessa, kun taitosi lisääntyvät kannattaa tutustua ja siirtyä käyttämään Curves -toimintoa. Sillä saat saadettyä kaikki edelliset asiat täsmällisesti.
Basic -lehdeltä löytyy myös muutamia hienosäätöön käytettävää säädintä. Clarity -säätimellä lisätään kuvaan keskisävyjen kontrastia. Säädintä kannattaa ehdottomasti kokeilla ja käyttää kohyuudella moneen kuvaan. Se toimii mielestäni hyvin. Toinen on Vibrance -jolla taas tehostetaan vähemmän värejä sisältäviä kuva-alueita. Kohtuudella ja harkiten käyttäen on tämäkin hyödyllinen säädin. Saturation -säädintä ei oikein mielestäni kannata käyttää. Se lisää liian nopeasti kuvan värikylläisyyttä.
Curves -säätimellä voi itse muokata suoraan käyrää tai sitten säätää neljää käyrän alla olevaa säädintä. Säätimet ovat Highlights, Lights, Darks ja Shadows. Itselleni yleensä riittää käyrän säätäminen noilla neljällä säätimellä.
Värien säätäminen HSL / Crayscale -välilehdellä. Tästä välilehdetä pidän paljon. Etenkin säätimestä jolla voi mennä suoraan kuvaan ja voimistaa / heikentää jotakin kuvassa olevaa sävyä. Ehdottomasti kokeilemisen ja opiskelemisen arvoinen säädin! Täältä löytyy myös mahdollisuus muuttaa kuva harmaasävykuvaksi.
Camera Raw:ssa kannattaa tehdä myös hiukan terävöintiä, ainakin RAW-tiedostoille. Se onnistuu Detail -kohdassa. Kohdassa on neljä liukusäädintä. Kuvan teräivöistus tulee tehdä 100% näkymässä, jotta näet miten terävöitys kuvaan vaikuttaa. Painaessasi ensiksi Alt / Option -näppäimen pohjaan ja sitten hiirellä liukusäädintä liikuttaessani näet miten ne vaikuttavat kuvaan.
Kuvassa oleva kohinakin kannattaa hoitaa pois päivä järjestyksestä Camera Raw:ssa. Voit vaikuttaa niin tavalliseen kohinaan kuin myös värikohinaan.