Adobe Photoshop Lightroom 4

 

Keväällä 2012 sähköpostiini tuli Adobelta viesti jossa kerrottiin, että Lightroom 4 on julkaistu. Ensimmäinen versio Lightroomista julkaistiin helmikuussa 2007.

 

Mukana oli tieto tarjouksesta, että ohjelman päivittäminen aiemmasta Lightroom ohjelmasta maksaa 76,26 euroa ja  lisäksi UPS ovelle toimitus ilmaiseksi.

 

Vaikkei päivityksen hinta aivan hirvittävän paljon ollut, mietin asiaa kuitenkin tovin. Tutkin ensiksi mitä uutta tuo päivitys tuo mukanaan. Tietoa löytyi Adoben sivustolta: http://www.adobe.com/fi/products/photoshop-lightroom.html.

 

Uusia ominaisuuksia

Eihän uusi versio edelliseen LR 3.6. paljoa lisää tuo, mutta kaiken pitäisi toimia taas jonkin verran entistä versiota paremmin. Sekä mukaan on ympätty muutamia ei niin tärkeitä ominaisuuksia, kuten kuvakirjan luonti ja kuvien sijoittaminen Google Maps kartalle. Ihan ok asioita, mutta eivät kuitenkaan kuvankehityksen ydin asiaa.

 

Tuota kuvakirjan luontia mietin, että löytyyköhän Suomesta sellaisia kuvakirjojen valmistajia jotka voivat tuosta LR4 tehdystä kuvakirjasta sitten kirjan painaa?

 

Adobe Lightroom 4 - Book

 

Google Maps toimintoa tuli testattua ja ihan toimivalta vaikutti. Sillä voi lisätä näppärästi paikannustiedot sellaisiin valokuviin joissa ei jo GPS tietoa ole. Tuosta toimintoa tulee varmaan jatkossa käytettyä, kunhan vain muistaisin. Tuo nimittäin helpottaisi sitten jatkossa kuvien paikannusta eri palveluissa joihin kuvia tulee laitettua, kuten mm. Flickr.comiin.

 

Adobe Lightroom 4 - Map

 

Kamerani kun eivät kuviin GPS tietoja tallenna niin toistaiseksi on sitten niin halutessaan pitänyt Flickr.comissa raahata kuvat erikseen kartalle oikeaan kohtaan. Nyt kuvat menevät automaattisesti kartalle oikeaan kohtaan, jos ensiksi liittää valokuviin koordinaatit Lightroom 4 ohjelmassa.

 

Paranneltu kehittäminen

Adobe Lightroom 4 - DevelopKehitys (Develop) toimintoa on muokattu oleellisesti. Exposure- ja  Brightness säädöt ovat nyt yhdistetty yhdeksi säädöksi, joka on nimeltään Exposure.

 

Mukaan ovat tulleet myös valkoisen ja mustan säädöt, ne toimivat kuten aiemmista Lightroom ja Photoshop ohjelmista tutuksi tullut Levels -toiminto.

 

Lightroom 3:n Recovery säädin on nimetty tällä kertaa Highlights säädöksi ja sen toimintaa on kehitetty entisestään.

 

Fill Light toiminto on myös uudistettu ja nimetty nyt Shadows säädöksi. Se vaikuttaa nyt vähemmän kuvan keskisävyihin.

 

Slideshow, Print ja Web

Lightroom 4 ohjelmalla voi tehdä erilaisia kuvaesityksiä, joihin voi helposti liittää mukaan musiikkia. Apua löytyy myös valokuvien tulostamiseen kohdasta Print. Erilaisia web-gallerioita on myös nopeaa ja helppoa tuottaa Web-välilehdellä.

 

Yhteenveto

Loppujen lopuksi voin kyllä lämpimästi suositella ohjelmiston päivitystä kaikille. Sen verran taas jotain uutta tuli mukana ja vanhoja toimintoja on viilattu entisestään.

 

Aktiivisesti valokuvaaville voin myös lämpimästi suositella Lightroom 4 ohjelmiston hankkimista täyteenkin hintaan. Vaikka ohjelmiston hinta onkin aika paljon noin 300 euroa niin kyllä se mielestäni on niin monipuolinen ja työtä tehostava, että tuo hinta tulee nopeasti takaisin.

 

Kuvien kehittäminen, metatietojen lisääminen sekä valokuvien järjestäminen tietokantaan ovat vain muutamia toimintoja jotka tekevät Lightroomista hankinnan arvoisen!

 

Laitteistovaatimukset

 

Windows

 • Intel® Pentium® 4 or AMD Athlon® 64 processor
 • Microsoft® Windows Vista® with Service Pack 2 or Windows® 7 with Service Pack 1
 • 2GB of RAM
 • 1GB of available hard-disk space
 • 1024x768 display
 • DVD-ROM drive

 

Mac OS

 • Multicore Intel processor with 64-bit support
 • Mac OS X v10.6.8 or v10.7
 • 2GB of RAM
 • 1GB of available hard-disk space
 • 1024x768 display
 • DVD-ROM drive

 

Oppaita Lightroom ohjelmaan

 

Lisäosia Lightroom ohjelmaan