Läpikuultavuus (Opacity)

 

Tämän oppaan on tarkoituksena selventää kuinka saat muutettua haluamasi elementin läpikuultavuutta, eli opacityä, Adobe Illustrator CS5 vektorigrafiikka ohjelmassa.

 

Tuli testailtua Twitteriin oman taustakuvan tekoa. Ongelmaksi tuli, kuten monesti aiemminkin, eri kokoisten näyttöjen resoluutiot ja miten sitten kuva näkyy eri näytöillä. No, löysin pienen etsinnän jälkeen sopivan valokuvan joka toimii useilla testaamillani näytöillä, mutta sitten huomasin muutamalla käyttäjällä kiinteän esittelyn vasemmassa reunassa.

 

Esittely oli siis liitetty taustakuvaan ja siinä oli jokin kuvaus ja linkit verkkosivuille, blogiin jne. Aikani säädettyä sain sitten tuollaisenkin tehtyä Adoben Illustartorilla ja Photoshopilla. Suurisuolta ottamaani valokuvaa muokkarin Photarissa seuraavasti: ensiksi muuten kuvan harmaasävykuvaksi, sitten tein uuden tason jolle taas tein oranssi-mustan liukuvärjäyksen ja sen tason sekoitustilaksi laitoin multiplyn.

 

Sitten Illustartorissa tein tuon omakuvaus elementin ja melkoisen etsinnän jälkeen löysin opastuksen kuinka sain sen valkoisen taustan läpinäkyvyyttä (Opacity) muutettua, mutta löytyihän se tieto ja sain homman kuntoon.

 

  1. Avaa Adobe Illustrator CS5 ohjelma.
  2. File > New / Open (luo tai tuo haluamasi kuva ohjelmaan).
  3. Sitten aktivoi hiirellä koko kuva.
  4. Sitten avaa Transparency valikko, joko valikosta Window > Transparency tai pikänäppäinyhdistelmällä > Shift + Ctrl + F10.
  5. Sitten avaa Appearance välilehti ja klikkaa sieltä kohdasta Fill nuolta, niin pääset määrittämään taustan läpikuultavuuden.
  6. Kyseinen tekele tuli Twitter tilinneni ja näyttää näillä säädöillä seuraavalta
  7. Eli laatikon taustan valkoinen näkyy vain 25%:sti, kaikki muu näkyy 100%.

 

Lähde: http://help.adobe.com/en_US/illustrator/cs/using/WS2D8B6C1E-A2C8-4902-89C8-E5D04A6B314Ba.html

 

Kotkan saari. Valokuvaaja: Markus Kauppinen