- Sijaintisi: Tervehdys
- Tervehdys
- Ohjelmointi
- Hakukoneoptimointi
Hakukoneoptimointi
Suomessa käytetyin hakukone on Google ja sitten tulevat Yahoo, Bing sekä Ask. Muitakin hakukoneita löytyy, mutta keskityn pääosin tässä osiossa Googlen hakukoneeseen.
Hakukoneet toimivat automaattisesti etsien ja tallentaen kopiota Internetistä omaan tietokantaansa. Josta ne sitten etsivät tietonsa, kun Internetin käyttäjä tekee hakukonehaun.
Hakukoneoptimoinnilla on tarkoitus saada verkkosivu näkymään mahdollisimman hyvin eri hakukoneohjelmilla tehdyillä hauilla. Sekä sivuston sisältöön liittyvillä sanahauilla.
Hakukoneissa näkyvyys alkaa olemaan yhtä tärkeää kuin aikaisemmin puhelinluettelon keltaisilla sivuilla näkyminen. Siksikin hakukoneoptimointi on hyvin tärkeä asia.
Hakukoneoptimoinnin tulokset eivät tule heti näkyviin vaan siihen menee vähintään 2-4 viikkoa. Tuossa ajassa hakukoneiden robotit käyvät indeksoimassa sivut ja sitten vasta sivut alkavat näkymään mahdollisesti paremmin Internetin käyttäjien tekimissä hauissa.
Hakukoneoptimointi on myös jatkuva prosessi, jonka tuloksia seurataan ja muutetaan strategiaa tarpeen vaatiessa, jotta saataisiin sivustolle mahdollisimman hyvä näkyvyys. Tavoitteena on tietysti saada oma sivu ensimmäiselle hakusivulle eli kymmenen ensimmäisen linkin joukkoon! Toiselle sivullekin yltäminen on hyvä asia, mutta jos sitä kauemmaksi jäädään niin ei järin paljon klikkauksia sivustolle enää tule.
Verkkosivujen hakukoneoptimointia pitää suunnitella jo heti verkkosivuja suunnitellessa. On tärkeää, että sivun sisältö on yhtenäinen keskeisten metatietojen kanssa. Keskeisimmät metatiedot ovat:
- Title (otsikko <60 merkkiä).
- Description (sivuston kuvaus <160 merkkiä).
- Keywords (avainsanat 5-10 kappaletta).
Tärkeintä on sivustolla oleva sisältö, mutta kun se on yhtenäinen edellä mainittujen metatietojen kanssa hyöty on parempi. Vielä näitä metatietojakin tärkeämpää olisi saada hankittua koko sivustoa hyvin kuvaava selkokielinen domain. Se tosin saattaa olla vaikeaa, koska verkkosivuja on jo olemassa todella paljon ja näin ollen monet suositut sanat ovat jo domain nimissä varattuja. Sivuston rakenteesta sen verran että, optimaalisesta syvyydestä vallitsee suhteellisen yhtenäinen ymmärrys ja se on kolme, esim. Verkkokauppa > Tuotteet > Yksittäinen tuote. Lisäksi on hyvin tärkeää, että sivut ovat tehty valideiksi niin käytetyn ohjelmointikoodin osalta kuin css-tiedoston osalta. Tarvittavat validaattorit löydät osoitteesta: http://www.w3.org/QA/Tools/.
Saattaa nimittäin pahimmassa tapauksessa käydä niin, että hakukoneiden robotit tulee sivustollesi, mutta heti sivun lähdekoodin alussa on virheellistä koodia niin silloin robotit voivat lopettaa sivun läpikäymisen ja näin ollen sivusi ei tallennu hakukoneen tekemään Internet kopioon. Eli käytännössä verkkosivuasi ei löydy kyseisen hakukoneen tiedostoista, josta robotti sivuillesi tuli. Virheellistä koodia sisältävän sivuston hakukonerobotti voi tulkita haitallista sisältöä olevaksi sivuksi ja sitten voikin olla, että menee pitkä aika ennen, kun kyseisen hakukoneen robotit tulevat uudestaan sivuillasi vierailemaan. Joten pidähän huoli, että kaikki julkaisemasi on mahdollisimman validia tavaraa!
Sivun otsikko (Title)
Sivun sisältö hyvin ja tiivistettynä kuvaava teksti. Pituus alle 60 merkkiä.
Sivun kuvausteksti (Description)
Sivun sisältöä kuvaava testi. Pyri kirjoittamaan mahdollisimman totuuden mukainen, mutta samalla klikkaamaan houkutteleva teksti! Tämä teksti tulee joitain poikkeuksia lukuunottamatta näkyviin Googlen hakukonetuloksissa kyseisen sivun linkin alapuolelle. Pituus maksimissaan 160 merkkiä.
Avaisanat (Keywords)
Mieti tarkkaan millä keskeisillä sanoilla eli avainsanoilla tahdot sivustosi hakukoneissa löytyvän. Käytä sitten niitä sanoja ja sanojen eri muunnoksia sivustosi otsikoissa, linkkijen ankkuriteksteissä ja sisällössä niin saat näkyvyyttä valitsemillasi sanoilla hakukoneissa.
Liikaa ei avainsanoja auta viljellä sivustolla, senkin hakukoneet haistavat ja saattavat paremman näkyvyyden sijaan alkaa syrjimään sivuasi. Jostain olen lukenut, että 4-7% olisi sopiva avainsanojen osuus verkkosivujen sisällöstä.
Verkkosivustosi avainsanojen sijoitusta eri hakukoneissa voit käydä tarkastelemassa mielenkiintoisella ohjelmalla joka löytyy ainakin sivustolta: http://www.google-optimointi.com/hakutulos_serp.php. Päivittäin ohjelmalla voi suorittaa 15 hakua. Omien testien pohjalta voin sanoa, että yleisesti ottaen hyvän suunnan tuo näyttää. Verrattuna Googlen omaan Verkkovastaavan työkalujen kautta tarkastelemiini hakusanojen tilastoihin verrattuna virhemarginaali oli yleisti +-3. Tosin muutamien sanojen kohdalla haku oli hyvin ristiriitainen, Googlen ohjelmassa keskimääräinen sijoitus oli <10 ja tuo ohjelma ilmoitti, ettei sanaa löydy 1000 parhaan haun joukossa.
Kuten niin monessa muussakin asiassa, voi tässäkin alkaa viilaamaan pilkkua lähes loputtomasti. Kannattaakin tehdä optimointi hyvin päälinjojen osalta ja sitten tuottaa hyvin se tärkein asia sivustoilla eli itse sisältö, jota ei voi liikaa painottaa.
Linkit
Linkit ovat tärkeä osa hakukoneoptimointia. Suurin osa hakukoneiden roboteista kulkee / indeksoi sivustoasi juurikin linkkien kautta.
Esimerkiksi, jos olet jonkin tuotteen maahantuoja tai erikoistunut merkin myyntiin kannattaa yrittää saada linkki omalle verkkosivullesi tuotteen valmistan / maahantuojan verkkosivuille.
Tuon kaltainen linkki on hakukoneiden silmin katsottuna hyvin voimakas linkki. Kyllä kaikista muistakin linkeistä on jonkin verran hyötyä, kunhan ne eivät ole maksettuja linkkejä. Ostetut linkit sen sijaan vain laskevat verkkosivusi arvoa hakukoneiden silmissä.
Kannattaa esimerkiksi tehdä omalle yritykselle oma sivu Wikipediaan ja tietysti, jos halua löytyy niin ihan omakin henkilökohtainen sivu. Sitten henkilökohtaisesta sivusta linkki Wikipediassa olevaan yrityssivuun sekä omille verkkosivuille. Ja taas Wikipediassa olevasta yrityssivusta linkit omaan henkilökohtaiseen Wikipedia sivuun sekä yrityksen omille verkkosivuille. Eli linkitystä mahdollisimman moneen paikkaa yhdestä asiasta.
Verkkosivujen ylläpitäjälle tarkoitettuja työkaluja
Hakukoneoptimoinnin tuloksia voi seurata ja sivuston näkyvyyttä osittain yrittää parantaa eri hakukonein verkkovastaavan ylläpitotyökaluilla. Itse olen omat verkkosivuni liittänyt Googlen Verkkovastaavan työkalut palveluun, Yahoo! Site Exploler palveluun ja Bing Webmaster Tools palveluun. Näiden palveluiden kautta voit seurata kuinka verkkosivusi kustakin hakukoneesta löytyy. Palveluiden kautta kannattaa myös lähettää sivustostasi sivustokartta, joka useimmiten on nimetty sitemap.xml nimiseksi. Sivustokartan voi tehdä monella tavalla, mutta itse olen suosinut suoraan selaimessa toimivia ohjelmia. Riittää vain, että syötät sivustosi url:n lomakekenttään ja painat Start -painiketta niin ohjelma tekee sivustostasi sivustokartan.
Käyttämäni selainpohjaisen ohjelman löydät seuraavasta paikasta: http://www.xml-sitemaps.com/. Ohjelman tehtyä sivukartan, lataan sen sitemap.xml muodossa ja sitten siirrän tuon tiedoston palvelimelle verkkosivujeni päähakemistoon. Sen jälkeen pitää vielä käydä lataamassa tuo tiedosto kunkin hakukoneen verkkovastaavan työkalu palveluun. Näin toimiessasi varmistat, että hakukoneet tietävät kaikki verkkosivujesi sivut. Se, että miten hakukoneet sitten indeksoivat sivut on eri asia ja riippuu aiemmin kertomistani asioista ja varmaan monesta muustakin asiasta joista en tiedä.