Kamerat

 

Otsikon mukaisesti tiedossa on hiukan tarinaa kameroista tai oikeastaan digitaalikameroista. Digitaalikameroita on markkinoilla monenlaista ja moneen eri tarkoitukseen.

 

Digipokkarit

Eniten ihmisiltä löytynee niin sanottuja digipokkareita. Digitaalikamera joka on niin pienikokoinen, että kamera kulkee kätevästi mukana miltei jokaisessa tilanteessa. Tekniikka kehittyy digitaalikameroissakin kovaa vauhtia ja niinpä nykyään lähes jokaisella digipokkarillakin saa hyviä kuvia hyvissä olosuhteissa.

 

Vähäisessä valossa ja muutenkin huonommissa tilanteissa otetuissa valokuvissa alkaa sitten jo enemmän näkymään digipokkareiden rajalliset resurssit. Digipokkareiden polttoväli ei ole yleensä kovin suuri. Laajakulmaisia ne monesti ovat, mutta eivät kovin pitkälle zoomaavia tai jos kamerasta löytyy pitkä zoomi niin sillä ei kuitenkaan saa kovin hyvä laatuista jälkeä. Yhtäkaikki jokapäiväiseen perus valokuvaamiseen digipokkari on loistava valinta! Digipokkareita valmistaa mm. Canon, Pentax ja Nikon.


SuperZoom kamerat

Sitten löytyy isompi kokoisia digitaalisia SuperZoom luokan kameroita. Joissa nimen mukaisesti löytyy laaja polttoalue. Jolloin polttoväli voi olla esimerkiksi 26-676mm, kuten Pentaxin X90 kamerassa on.

 

Tämän luokan kamerat kattavat ison polttovälin, mutta ongelmia yleensä on polttovälin molemmissa päissä. Etenkin zoomin pitkässä päässä, jolloin kuvan laatu ei ole kovin hyvä ja tärähtäneitä kuvia tulee aika usein.

 

SuperZoom kamerat ovat selvästi isompia kuin pienemmän koko luokan kompakti digitaalikamerat. SuperZoom kameroita valmistaa mm. Canon, Pentax ja Nikon.


Järjestelmäkamerat

Kameroiden raskasta sarjaa edustavat sitten järjestelmäkamerat. Järjestelmäkameroissa on erillinen kamerarunko, johon sitten liitetään erilaisia objektiiveja. Järjestelmäkamerat yleensä luokitellaan kolmeen luokkaan: harrastelija kameroihin, aktiivi harrastelija kameroihin ja ammattilaiskameroihin.

 

Järjestelmäkameroiden hinnat vaihtelevat muutaman sadan euron tarjouskameroista aina useamman tuhannen euron hintaisiin kameroihin ja nyt tarkoitan vain kamerarunkoja. Objektiivien hinnat liikkuvat muutamasta kympistä jopa yli 15000€:n objektiiveihin. Järjestelmäkameroita valmistaa mm. Canon, Pentax ja Nikon.


Eräs hyvä tapa verrata kameroiden tuottamien valokuvien laadullisia eroja on mennä Flickr.com kuvienjakopalveluun ja kirjoittaa hakusanaksi kameran malli niin todennäköisesti näet useita kyseisellä kameralla otettuja valokuvia.

 

Ennen hankintaa kannattaa aina tehdä eri kauppojen välillä hintavertailua, erot saattavat olla yllättävän suuret eri kauppojen välillä. Olen koonnut muutamia kauppoja hintavertailu sivulle, joista voit vaikka aloittaa hintavertailun tekemisen.

 

Matkapuhelin kuvaus

Useimmissa matkapuhelimissa on kamera jolla voi ottaa ainakin hyvissä valaistus olosuhteissa kelvollisia valokuvia. Joidenkin matkapuhelimien kamerat pystyvät ottamaan hyviä kuvia hämärässäkin. Useille ihmisille matkapuhelimen kamera onkin ainut kamera joka on korvannut erillisen digipokkarin. Lue lisää.

 

Lisää aiheesta VLK-sivustolla