Ulkomaan valokuvauskilpailut

 

Valokuvauskilpailut ovat viime vuosina lisääntyneet huimasti.  Kilpailuja on paljon kotimaassa ja vieläkin enemmän ulkomailla. Ennen kilpailuun valokuvansa lähettämistä tulee kuitenkin lukea säännöt tarkasti. Erityisesti tämä koskee ulkomaalaisia kilpailuja joiden sääntöjä ei ole saatavilla Suomeksi. Suomennokset ovat ulkomaalaisissa kisoissa harvassa. Itse olen törmännyt sellaisiin vain Euroopan vuoden luontokuvakilpailussa.

 

Lehtien kilpailuista

Erilaiset lehtien ja yritysten valokuvauskilpailut olen yleensä kiertänyt kaukaa siitä syystä, että niiden säännöt ovat tekijänoikeudellisesti huonot.

 

Yleensä kilpailujen säännöissä lukee pienellä fontilla "Osallistumalla kisaan luovutat kaikki oikeudet lähettämääsi kuvaan kilpailun järjestäjälle" tai ainakin "Kilpailunjärjestäjä saa käyttää lähettämääsi kuvaa rajoituksetta ja ilman erikseen maksettavaa korvausta". Joten osallistumalla annat kuvan kilpailunjärjestäjälle joko kokonaan tai ainakin ilmaiseksi käytettäväksi.

 

Tuosta syystä monet lehtien ja yritysten kilpailut ovat oikeastaan vain ilmaisten valokuvien keräyskampanja. Kisoihin osallistuu satoja ellei tuhansia ihmisiä. Kaikkien kuvien laatu ei varmasti ole julkaisukelpoista, mutta taatusti joukosta löytyy hyviäkin kuvia.

 

Joten tällä tavalla kilpailunjärjestäjä saa itselleen kerättyä haluamastaan aiheesta omaa kuvapankkia. Vaikka palkintona olisi jotain kallistakin, mitä ei aina edes ole, kannattaa kilpailun järjestäminen taloudellisestikin.

 

Omat osallistumiset

Itse olen osallistunut ulkomaalaisista kilpailuista vain Euroopan vuoden luontokuvakilpailuun eli GDT European Wildlife Photographer of the year kisaan.

 

Linkkejä kansainvälisiin valokuvauskilpailuihin