Kuvaustyylit - Tähtikuvaus

 

Tähtitaivaan kuvaus on oma hyvin mielenkiintoinen valokuvauksen alalaji. Itselläni ei ole vielä paljoa kokemusta tältä saralta, mutta aihe kiinnosta erittäin paljon, kuten valokuvaaminen kaikkinensa.

 

Perseidi. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Hankintalistalta löytyy kaukoputki, jolla voisi ottaa oikein kunnon lähikuvia taivaan ihmeistä. Budjetin karttumista odotellessa olen yrittänyt ottaa tähdenlennoista kuvia digitaalisella järjestelmäkameralla. Vielä en ole tuossa onnistunut, mutta varmasti ajan myötä tulen tuossa onnistumaan. Sen sijaan olen onnistunut ottamaan valokuvia kuusta, Venuksesta ja Marsista.

 

Itseasiassa hyvin avaruuskuvien ottamien ei edes vaadi järjestelmäkameraa vaan hyvä digipokkarikin riittää. Asiaan huolellisesti perehtymällä ja sitten runsaallaa harjoittelulla pääset hyviin lopputuloksiin.

 

Tähdenlentojen valokuvaaminen

Kerron muutamia tärkeitä asioita jotka parantavat mahdollisuuksiasi tähdenlentojen onnistuneeseen kuvaamiseen. Ensinnäkin kamera tulee laittaa tukevan jalustan päälle. Kamerassa mahdollisesti oleva kuvanvakaaja kannattaa laittaa pois päältä, kuten aina muulloinkin jalustalta kuvattaessa. Näin estät kuvanvakaajan tuottaman epäterävyyden.

 

Objektiivina kannattaa käyttää laajakulmaisinta objektiivia mikä kameralaukustasi löytyy. Tällä tavoin saat kuvaan mahdollisimman laajan alueen taivaasta. Sekä mahdolliset tähdenlennot ja muut lentävät kohteet näkyvät kokonaan valokuvassa.

 

Valotus on hyvä pitää 10-30 sekunnin pituudessa. Näin ei kuvassa olevat tähdet ehdi liikkua paljoa, mutta silti saat koko tähden lennon tallentumaan kuvaasi. Kameran aukko arvo kannattaa laittaa numerollisesti mahdollisimman pieneksi eli käytännössä suureksi. Näin haaleimmatkin tähdenlennot näkyvät kuvassa paremmin.

 

ISO arvo tulee pitää myös mahdollisimman alhaisena, jotta kuvaan ei tulisi ikävää kohinaa. Kohinan saa uusilla kuvankäsittelyohjelmilla melko hyvin poistettua, mutta aina parempi, jos sitä ei ole kuvassa alunperinkään.

 

Kameran laukaisuun kannattaa käyttää ainakin lankalaukaisinta tai mielellään kaukolaukaisinta, jotta kamera tärähtämiseltä vältyttäisiin. Välineiden ollessa kunnossa ja säädettynä oikein, ei muuta kuin ottamaan valokuvia tähtitaivaasta!

 

Linnunradan kuvaaminen

Linnunradan kuvaamiseen tarvitsen kameran josta saat säädettyä valotusajan 20-30 sekunnin mittaiseksi. Järjestelmäkamera ei ole välttämätön vaan hyviin tuloksiin pääset hyvällä digipokkarillakin.

 

Valotusaikojen ollessa pitkiä tarvitset ehdottomasti tukevan jalustan kamerallesi. Kamerassa mahdollisesti oleva kuvanvakaaja tulee myös kytkeä pois päältä. Lisäksi jos sinulla on käytössä järjestelmäkera, kannattaa kuvat ottaa peili ylös lukittuna.

 

Saadaksesi mahdollisimman hyviä kuvia, kannattaa ottaa useamman kuvan sarja ja sitten jälkeen päin yhdistää ne jollakin kuvankäsittelyohjelmalla yhdeksi kuvaksi. Tosin joissain kameroissakin on olemassa vastaavaa toiminnallisuus, jota voit halutessasi myös kokeilla.

 

Kameran aukkoarvo kannattaa asettaa mahdollisimmaan suureksi eli numerollisesti mahdollisimman pieneksi. ISO arvo tulisi olla 800 tai enemmän ja valotus aika 15-30 sekuntia. Tarkennus kannattaa säätää äärettömään. Kannattaa kokeilla eri arvoilla ja sitten poimia niistä parhaat ruudut.

 

Välineitä tähtikuvaukseen

Kuvat tulee ottaa aina tukevalta jalustalta. Kannattaa myös käyttää etsimen suojaa, jotta valoa ei pääse sitä kautta vuotamaan kameraan pitkien valotusaikojen aikana. Lanka- / kaukolaukaisimen käyttäminen on myös suotavaa.

 

Näiden perusvälineiden lisäksi löytyy markkinoilta paljon juurikin tähtikuvaukseen tarkoitettua välineistöä. Erilaiset seurantalaitteistot ovat kannattavia hankintoja, jos tähtikuvauksesta tulee todellinen intohimojen kohde. Niiden avulla tähtitaivaan kuvaaminen tulee helpommaksi.

 

Tähtikuvien kehittäminen

Tähtitaivasta valokuvatessa ongelmaksi tulee monia asioita, kuten liikkuva maapallo ja kohinan määrä. Yksi hyvä ratkaisu näiden ongelmien ratkamiseen on se, että ensinnäkin otat kuvat jalustalta ja otat sarjan kuvia. Sitten kuvankäsittelyohjelmalla pinoat (stacking) otetun sarjan kuvat yhdeksi kuvaksi. Näin kohinan määrä vähenee huomattavasti. Kohinaa voit vähentää entisestään ottamalla sarjan loppuun muutaman kuvan samoilla kamera-asetuksilla niin, että sekä objektiivi ja etsin on peitettynä.

 

Tähdet teräviksi pisteiksi 500-säännöllä

Jos haluat tähtien pysyvän terävinä pisteinä ilman liike-epäterävyyttä niin valotusaika on pidettävä riittävän lyhyenä. Täydenkennon kameralla jaa 500 käyttämäsi objektiivin polttovälillä ja näin saat tulokseksi pisimmän mahdollisen käytettävän ajan. Esim 20mm objektiivilla ajaksi tulee 25 sekuntia (500 : 25 = 25). Kroppikameralla kuvattaessa ensiksi pitää kertoa polttoväli kroppikertoimella ja sitten vasta suorittaa jakolasku.

 

Kokeilemisen arvoisia asetuksia kuvaamiseen

Esimerkki asetuksia: ISO 800| f/2.8 | 30s, ISO 1600 | f/2.8 | 15s , ISO 1600 | f/4 | 30s, 16mm | ISO5000 | f/4 | 25s.


Timelapse videon kuvaaminen

Perjantaina 20.3.2015 oli mahdollista nähdä Suomessakin miltei täydellinen auringonpimennys. Omista kuvistani tein timelapse videon, jonka voit katso alla olevasta ruudusta.

 

 

Niin ja välineet joilla kuvat otin olivat Pentax K-5 järjestelmäkamera, Tamron 28-300mm objektiivi ja Hoyan ND 400 suodatin.

 

Lisää aiheesta