Valonkuvaaja.com sivuston ulkoasut

 

Neljäs versio

Valonkuvaaja.com pääsivuston ulkoasun päivitys neljänteen versioon tapahtui alku vuonna 2013. Yksi päivityksen tarkoituksista oli saada ulkoasusta fyysisen tiedostokoon osalta kevyempi, mutta niin ei käynyt tai kevennystä tuli, mutta ei montaa kilotavua.

 

Sen sijaan ulkoasusta tuli vanhaa tummaa raikkaampi. Lisäksi sain tekstikentän taustasta aikaisempaa paremman. Nyt teksti on huomattavasti helpommin luettavissa kuin kolmannessa versiossa. Silloin asia jäi kaihertamaan mieltä, mutta en osannut silloin asiaa paremmin ratkaista.

 

Taustakuva meni myös uusiksi. Edellisen taustakuvan ongelma oli sen fyysisen tiedostokoon lisäksi se, että otsikossa olevat kuvat ja teksti hukkuivat liiaksi siihen. Lisäksi taustakuva näytti huonolta sellaisilla sivuilla joissa taustakuva alkoi toistumaan pystysuunnassa. 

 

Nämä ongelmat sain poistettua vaihtamalla taustakuvan liukuväriin. Nyt tiedostokoko on paljon pienempi. Tausta toistuu loputtomasti sulavannäköisesti. Lisäksi se on edellistä taustaa rauhallisempi, eikä siten vie huomiota pois tärkeimmästä eli laadukkaasta sisällöstä.

 

Neljäs ulkoasupäivitys onkin tähän astisista parhain. Ensimmäistä kertaa tuntuu siltä, ettei kovinkaan monessa asiassa tarvinnut tehdä kompromisseja vaan sain toteutettua suunnittelemani asiat juuri niin kuin tahdoinkin.

 

Valonkuvaaja.com - Ulkoasun neljäs versio.

 

Kolmas versio

Kolmannen kerran verkkosivuston ulkoasu meni uusiksi vuoden 2012 alussa jolloin siirsin sivuston Modx Revolution julkaisujärjestelmän päälle. Siirtyminen julkaisujärjestelmään tuli eteen, koska sivuston sisällönmäärä jatkoi kovaa vauhtia kasvamistaan. Piti keksiä jokin raakakoodia parempi ja helpompi tapa hallita kasvavaa sisältöä. Modx oli tuttu juttu opiskeluajoilta ja siksipä päätin valjastaa sen sivuston moottoriksi.

 

Uudistuksen yhteydessä tuntui jotenkin sopivalta laittaa myös ulkoasu uusiksi. Uudistuksessa taustalla oleva vanha valokuva kutistui niin, että se oli enää tekstin taustalla. Googlen mainokset ja valikot poistuivat siitä. Päävalikko jäi leijumaan tyhjän päälle, kuten myös sivuvalikko.

 

Synkkä mustatausta muuttui sävykkäämmäksi. Sivuston värimaailmaan sopiva ruskea taustakuva tosin toi mukanaan myös ongelmia. Sivuston tunnus sekä otsikossa olevat kuvat hukkuivat taustakuvaan. Tätä asiaa korjailun pienin muutoksin, mutta missään vaiheessa en saanut siitä sellaista kuin halusin.

 

Sosiaalisen median palvelujen linkitykset saivat oman paikkansa vasemmasta reunasta. Vasempaan reunaan ilmestyi myös linkki Valonkuvaajan blogiini.

 

Googlen tarjoama Täsmähaku vaihtui sivuston omaan sisäiseen tietokantapohjaiseen hakukoneeseen. Hakunopeus parantui ja lisäksi sen ulkoasun muokkaaminen parani huomattavasti.

 

Valonkuvaaja.com - Ulkoasun kolmas versio.

 

Toinen versio

Toinen versio ulkoasusta oli oikeastaan ensimmäinen hyvännäköinen versio. Uusi ulkoasu valmistui pitkällisen suunnittelun jälkeen joululomalla 2010.

 

Ohessa oleva kuva on toisen version ensimmäisestä muodosta. Vuoden mittaan hioin täkin ulkoasu moneen kertaan ja toin mukaan erilaisia ominaisuuksia. Näistä ominaisuuksista jotkin olivat pidempää ja jotkin vähemmän aikaa tarjolla.

 

Tyyli oli omalla tavallaan hyvin sisällön esiin tuovaa. Musta tausta ja sitten värikäs pohja jossa sisältö. Sivu oli tehty niin, että sivu pysyi kaiken aikaa saman kokoisena ja sisältö rullattiin esiin. Eli alapalkki oli kaiken aikaa esillä ja tekstiä nousi sen takaa.

 

Tässä vaiheessa toin mukaan sosiaalisen median linkitykset ja sivujen jakamisen mahdollisuuden eri palveluihin kuten Facebookiin.

 

Valonkuvaaja.com - Ulkoasun toinen versio.

 

Ensimmäinen versio

Ensimmäisen version toteutin lähestulkoon ainoastaan CSS tyylein. Muuta kuvakin oli mukana kuten taustalla toistuva kuva, mutta mahdollisimman paljon ulkoasusta toteutin CSS tyylein.

 

Värimaailma oli musta-valko-harmaa. Sivusto oli todella nopea latautumaan ja siten onnistuin asettamissani tavoitteissa.

 

Ulkoasu oli kuitenkin niin karun näköinen, että sen uudistaminen oli aloitettava lähes samantein, kun sen sain valmiiksi eli syksyllä 2010.

 

Ensimmäisestä ulkoasusta ei valitettavasti ole kuvaa laitettavaksi esille.